Чим відрізняється алергія на молоко та лактозна непереносимість

16.09.2024   23:00    412

Якщо відчуваєте дискомфорт після вживання молочних продуктів — проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Важливо не плутати алергію на білок коров’ячого молока та лактозну непереносимість. Це різні стани – наголошує лікар-алерголог Юлія Черниш.

Вона пояснює, що алергія на білок коровʼячого молока (АБКМ) – це реакція на один чи декілька білків у складі молока. Вона може проявлятися висипанням чи послабленням випорожнення, закрепами. А може бути реакцією у вигляді кропивʼянки, анафілаксії, важкої ентеропатії чи гемоколіту.

Останні новини:  Причиною ранкового запаморочення може бути серцева недостатність

Лікарка додає, що алергія на білок коровʼячого молока може мати різне походження, тому і підходи до виключення молочних продуктів можуть різнитися. Від важкості реакції залежить і термін виключення продуктів, і методи їх повернення в раціон. Адже часто немає потреби повністю виключати молочні продукти. Але таке рішення може прийняти тільки лікар після ретельного обстеження.

– Лактозна непереносимість виникає внаслідок недостатності лактази, яка сприяє кращому розщепленню лактози і засвоєнню молока. Проявляється порушеннями з боку шлунково-кишкового тракту, має дозозалежний механізм. Тому тут важливо або виключити лактозовмісні продукти, або знати, яка доза молока є безпечною для вживання і не викликає реакції, – уточнює алерголог.

Останні новини:  2 прості звички, які ведуть до передчасного старіння

Читайте також: Чому вам погано від свинини та молочки, якщо у вас алергія на котів – причину роз’яснює лікар

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, сьогодні близько 75% дорослого населення мають знижену здатність перетравлювати лактозу. Тож людям старшого віку молочні продукти можна і треба вживати, але вони не повинні бути основою раціону.




!!! Якщо відчуваєте дискомфорт після вживання молочних продуктів — проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

Останні новини:  Прийняття теплої ванни знижує схильність до захворювань


napensii.ua