5 правил, як правильно хвалити дитину

11.09.2024   22:20    412
Турботливі батьки прагнуть виховати гармонійних особистостей, тому перейматимуться з цього привиду. Тому ми підготували кілька порад.
1. Хвалити дитину потрібно за конкретну дію. Особливо це важливо для хлопців, адже таким чином у майбутнього чоловіка виникатиме бажання діяти далі. «Ти допоміг мені донести важку сумку. Це досить важко, але у тебе все вийшло! Піднімати важкі речі — це справа справжніх чоловіків!»
2. Хвалити дитину необхідно, не порівнюючи її з іншими. Не використовуйте порівнянь узагалі. «А ти краще намалювала, ніж Оленка!» — це справа безглуздих батьків, не уподібнюйтеся таким! Діти й самі завжди змагаються між собою без батьківської допомоги. Навпаки слід учити дитину уникати цього, порівнювати можливо лише себе сьогоднішнього з учорашнім.
3. Хвалити дитину слід, не акцентуючи увагу на тому, що їй дається з легкістю. Якщо бачите, що дитина легко залізла на драбину, просто зафіксуйте це як факт, без зайвих фраз: «Так, я бачу, що ти самостійно заліз на високу драбину!». Якщо ж ви бачите, що дитина доклала певні зусилля, додайте добрих слів, але не перебільшуйте.
4. Хвалити дитину потрібно, використовуючи дозовані похвальні фрази. Не слід зациклюватися на кожній дрібниці. Як у тому прислів’ї «Хвалили, хвалили та з ніг звалили» Деякі вчені навіть констатують, що коли дитину перехвалиш, вона починає демонструвати зворотній результат, або дуже погано поводитися. Аби такого не сталося, краще подякувати життю за те, що так склалося, дитина чогось досягла — це добре. Без зайвих емоцій похвалити й навчити малюка не зупинятися, а ставити собі нову мету.
5. Хвалити дитину необхідно, не обіцяючи їй, що вона обов’язково стане відомою людиною. Це певне продовження попереднього пункту. Оцінюйте завжди дитину об’єктивну. Адже вона вам вірить, уявіть, яке матиме розчарування, якщо десь в іншому колективі вона помітить, що є люди, які танцюють, малюють, займаються спортом (будь-що інше, де малюк був найкращим) значно краще, ніж вона.

Останні новини:  Що таке психологічний вік та як його визначити