Як обрізати абрикос восени, щоб плодоносив, як молодий: поради садівникам-початківцям

29.08.2024   11:24    717

Більшість переконана в тому, що плодові дерева корисно обрізати чи не цілий рік, за винятком зимової доби.

У будь-якому випадку робити це потрібно грамотно, інакше стрес доб’є неакуратно обрізане дерево, через що наступного року знову можна залишитися без врожаю.

Подробиці

Отже, якщо ви коли-небудь збирали по кілька відер абрикосів з дерева, а тепер ледве вистачає на одну мисочку, значить, настав час повернути дерево до життя.

Осіння обрізка

Абрикоси не такі ніжні дерева, як персики, і в вдалому місці при догляді можуть пережити морозну зиму без втрат. Але по врожаю можуть вдарити заморозки, неправильна обрізка або її повна відсутність.

Останні новини:  Дідова хитрість перетворить осінні відходи на чудо-добриво

Саме тому садівники з досвідом рекомендують доглядати дерево восени з тією ж увагою, що і навесні. Тим більше, якщо йдеться про сорти раннього та середнього терміну дозрівання. У цьому випадку обрізка омолодить дерево та підвищить якість урожаю.

Як обрізати абрикос восени

Плодові гілки цієї пори укорочуються на 1/3 від усієї довжини, інакше наступного року вони можуть зламатися під вагою врожаю.

Скелетні гілки не чіпають взагалі, а підрізають тільки нові та відносно молоді пагони.

Хворі або пошкоджені гілки, гілки, що ростуть всередину крони, і пагони, що перехрещуються, вирізають в першу чергу (останні можна спробувати відвести – змінити напрям зростання).

Останні новини:  Сусідка по дачі навчила, як змусити алое зацвісти вдома

Зрізи обробляють садовим варом, зеленкою чи іншими мазями.

Коли обрізати

Головне – встигнути до того, як почнуться нічні заморозки, і до початку сезону дощів. В цьому випадку абрикос відновиться швидко та перезимує без проблем.

Дерева першого року не чіпають – їм просто прищипують верхівки. На другому році підрізають бічні гілки на 1/3.

Абрикоси 8-10 років омолоджують та видаляють нижні бічні гілки.

Старі дерева потребують оновлення всіх плодових і листяних гілок, для чого видаляють усі пошкоджені гілки. Виконують таку процедуру кожні 2-3 роки.

Останні новини:  Як краще зберігати часник, щоб він не гнив і на всихав

Для обрізки вибирають теплий день, виконують гострими стерильними інструментами. Є думка, що краще відразу видалити 2-3 великі гілки, ніж багато дрібних.




Не можна залишати пеньки, сучки і порушувати цілісність кори – гоїтися рана буде довго.

Пам’ятайте, що при відповідному догляді абрикос швидко відновлюється. На місці видалених гілок дуже швидко з’являються нові пагони, головне щоб вони формували скелет дерева, який може оновитися за 3-4 сезони.

В цьому випадку дерево продовжить плодоносити як молоде.


elegantwoman.kyiv.ua