Як зібрати насіння помідор, щоб був домашній “посівмат”

13.08.2024   16:06    125

Якщо ви хочете зібрати насіння з помідор, то для початку потрібно правильно відібрати материнську рослину, з якої згодом збиратимете плоди. Як це зробити і як далі обробити насіння — розповімо.

Подробиці

Кущ помідора має відповідати трьом вимогам:

  1. бути розвиненим, з потужним, правильно сформованим стеблом і здоровим листям;
  2. без ознак хвороб чи слідів ураження шкідниками;
  3. із плодами на двох нижніх стеблах.

Як зібрати правильно насіння

Акуратно розрізаємо плід на дві чи чотири частини. Ні для кого не секрет, що томат усередині складається з м’ясистих перегородок та желеподібної маси з насінням між ними. Цю субстанцію вичавлюємо, а ще краще, вичищаємо ложкою в окрему банку. Шкірка з перегородками нам більше не знадобиться, а рідину з насінням відправляємо на ферментацію.

Для якісної ферментації насіння банка має бути обов’язково з плодовою рідиною. Найчастіше її цілком вистачає після збирання. Деякі сорти томатів дають дуже м’ясисті, щільні плоди з товстою шкіркою та перегородками майже без рідини. У цьому випадку в банку з насінням можна додати зовсім небагато кип’яченої води і ретельно перемішати до кашки.

Останні новини:  Агрономи поділилися хитрістю, як опалі яблука перетворити на цінне добриво для грядок

Тару з насінням потрібно накрити ганчіркою, серветкою або марлею та прибрати у тепле місце (22-24 градусів). Зазвичай вистачає двох діб, іноді цей процес закінчується ще раніше. У результаті, рідина світлішає, а живе насіння опускається на дно банки.

Тепер треба промити насіння. Спочатку зливаємо верхню частину з плівкою, сміттям, порожнім насінням. У банку додаємо чистої води, перемішуємо і знову даємо насінню осісти на дно. Потім беремо ситечко або шматок марлі і через них проціджуємо весь вміст. З їх допомогою насіння ретельно промиваємо чистою проточною водою.

Останні новини:  Сусідка по дачі навчила, як змусити алое зацвісти вдома

Щоб убезпечити насіння перед сушінням їх потрібно продезінфікувати. Найпростіше для цих цілей використовувати слабкий розчин марганцівки. Промите водою насіння просто поміщаємо в нього на 15 хвилин. Після цього дістаємо їх і відправляємо на просушування.