Беру всього лише 500 г подрібненого часнику – чорна плямистість на моїй “королеві саду” зникає миттєво

11.08.2024   06:11    43

Чорна плямистість троянд – це широко розповсюджене грибкове захворювання, яке зазвичай проявляється на кущах у другій половині літа. Дізнайтеся, як без зайвих зусиль його можна прибрати.

Зазвичай, це грибкове захворювання здатне вражати майже всі сорти троянд. У зв’язку з цим садівникам варто знати про ефективні методи, які допоможуть з легкістю прибрати чорні плями на листі троянд. Хвороба найчастіше з’являється в липні-серпні за умов теплої та вологої погоди. Основними симптомами є розмиті чорні плями, пожовтіння та швидке опадання нижніх листків.

Останні новини:  Перестаньте викидати бадилля від помідорів

У тому випадку, коли хвороба вже досить сильно поширилася, на троянді можуть залишитися тільки нерозпущені листки та зовсім молоді пагони. Рослини, що вже перенесли чорну плямистість і знаходяться поруч, становлять особливу небезпеку, оскільки спори грибка здатні активізуватися всього за кілька годин, коли погодні умови стануть сприятливими для розвитку захворювання.

Як прибрати чорні плями на троянді

Безумовно, найкращим захистом є профілактика. Саме тому важливо систематично перевіряти кущі та відразу ж видаляти уражене листя при перших ознаках цієї хвороби. Крім того, всі ці листочки необхідно терміново спалити, щоб запобігти поширенню спор.

Останні новини:  Які рослини не можна підгодовувати золою
Від чорної плямистості на трояндах мені вже роками допомагає цей "дармовий" настій з часничку

Також для боротьби з чорною плямистістю можна використовувати дієві народні засоби. Один з них – настій часнику. Для того щоб його приготувати, потрібно 5 літрами теплої води залити 500 грамів подрібненого часнику та залишити на 1 годину. Готовий настій слід перелити в іншу зручну ємність, додати ще 1 літр води до часнику і залишити знову на годину. Після цього варто об’єднати ці два розчини та додати чотири літри води. Часниковий настій у кількості 10 літрів – це концентрат. Для проведення обприскування потрібно розвести 400 мілілітрів концентрату в одному відрі води.

Наступний засіб – настій коров’яку. Для приготування цього засобу гній розводять водою у співвідношенні 1:20 та залишають настоятися декілька днів. Отриманим розчином проводять обприскування кожного тижня до моменту зникнення чорних плям з листя. Для профілактики рекомендують проводити обприскування за допомогою розчину йоду (на 2 л води – 5 мл).






noviydoctor.com

Останні новини:  Що зробити з яблуками перед сушінням, щоб у них не завелися жучки та черв’ячки