В Єрусалимі виявлено гігантський кам’яний кар’єр часів Ісуса

05.08.2024   00:30    46

У промисловій зоні Єрусалиму археологи виявили найбільший кам’яний кар’єр періоду Другого Храму, який датується часами до і після народження Христа. Управління старожитностей Ізраїлю (IAA) зазначило, що ця знахідка дає можливість зазирнути в минуле Єрусалиму під час його розквіту, до руйнування римлянами в 70 році н. е.

Серед цікавих артефактів, знайдених під час розкопок, є кам’яний інструмент, який використовували євреї того часу, дотримуючись галахічного закону для збереження чистоти. Також археологи ідентифікували низку оброблених каменів різних розмірів.

Останні новини:  Астрономи розгадали таємницю масштабних бур на Урані та Нептуні

Керівники розкопок Майкл Чернін і Лара Шилов від IAA пояснили, що більшість каменів з цього кар’єру мали значні розміри: до 8 футів у довжину, 4 фути у ширину і 16 дюймів у товщину, з вагою до двох з половиною тонн. Такі камені, ймовірно, використовувалися у королівських будівельних проектах Єрусалиму кінця періоду Другого Храму, особливо під час правління царя Ірода Великого (37-4 рр. до н. е.).

Останні новини:  Науковці показали унікальних акул-свиней, здатних хрюкати

Цар Ірод та його наступники здійснювали численні будівельні проекти в місті, включаючи палаци та громадські будівлі. Онук Ірода, цар Агріппа, який правив з 37 по 44 рік н. е., побудував одну з найважливіших споруд — «Третю стіну» міста, описану в Діях 12.

IAA також працює над іншим проектом розкопок на Дорозі паломників біля Храмової гори. Виявлено, що бруківка на цій вулиці має ті ж розміри та геологічні характеристики, що і плити з кар’єру Хар Хоцвім.
Приєднуйся до нашого Телеграм

Останні новини:  Науковці розробили перший у світі пристрій для автоматизованого видобутку кисню на Місяці

Проект розкопок фінансує компанія Vitaria, яка володіє територією знахідки. Доктор Аміт Реем, керівник Єрусалимського округу IAA, підкреслив, що співпраця з Vitania допоможе зберегти кар’єр і інтегрувати його в комерційний комплекс, що буде збудований на цьому місці. Це дозволить відвідувачам отримати уявлення про масштабність видобутку каменю для будівництва Єрусалиму в часи Другого Храму.