1 жменя під кущ – і томати плодоносять як востаннє

01.08.2024   10:12    39

Як правильно розводити золу для удобрення

Мабуть, жоден історик не скаже, коли ж все-таки людство дійшло до того, щоб підживлювати рослини золою. Землероби ще з давніх-давен шукали прості та доступні засоби, аби збільшити врожай та поліпшити його якість. Найімовірніше, до того, щоб додавати до підгодівлі городини попіл, дійшли практичним шляхом.

Згодом науковці розгадали, чим же згоріла деревина така корисна. Вона містить багато важливих для рослин мікроелементів, таких як магній, фосфор, залізо, калій, кальцій.

Останні новини:  Як реанімувати орхідею з загиблим корінням: поради квітникарям

Останні два зокрема, сприяють зміцненню клітинних стінок, підвищують стійкість до хвороб та покращує смак плодів. Окрім цього, зола допомагає нейтралізувати кислотність ґрунту, що особливо корисно для томатів, які віддають перевагу слабокислій або нейтральній землі.

Завдяки своїм властивостям, попіл покращує структуру чорнозему, роблячи його більш пухким і повітряним, що сприяє кращому проникненню води до коріння. Також зола може використовуватися як природний засіб від шкідників, таких як слимаки, наприклад.

Останні новини:  2 секрети, завдяки яким жоржини будуть цвісти пишно і довго
Експерти розповіли про основні правила удобрення ділянки за допомогою золи

Зібраний попіл потрібно просіяти, щоб видалити великі шматки та залишки деревини. Під час висаджування розсади томатів додайте приблизно одну склянку золи в кожну лунку і добре перемішайте з ґрунтом. Це забезпечить рослинам доступ до необхідних мікроелементів на початковому етапі росту.

В процесі росту (приблизно десь у червні) можна використовувати золу як сухе підживлення. Розсипте її навколо рослин, а потім обережно перемішайте з верхнім шаром ґрунту, що можна робити раз на 2-3 тижні.

Останні новини:  Які квіти посадити на дачі восени, щоб клумби були охайними вже на початку весни

Також попіл можна використовувати у вигляді рідкого розчину. Для цього розчиніть склянку золи в 10 літрах води, добре перемішайте і дайте настоятися протягом 24 годин. Цим розчином поливайте рослини під корінь або обприскуйте листя. Для боротьби зі шкідниками можна посипати золу на листя рослин або навколо стебел, що створить бар’єр, який заважатиме комахам дістатися до рослин.






noviydoctor.com