5 неочевидних неправильних дій, через які родючість чорнозему падає і врожаю нема

31.07.2024   21:30    50

Наша країна здавна відома своїми родючими ланами, на яких проросте навіть суха палиця. Втім, цей ресурс — не безмежний, і навіть на своєму городі ми можемо зіпсувати навіть найкращий чорнозем. Що ж не потрібно робити на землі, аби не втратити врожай та не перетворити ділянку на пустелю?

По-перше, надмірне використання мінеральних добрив може призвести до виснаження ґрунту. Вважається, що саме підживлення необхідне вносити щосезону. Проте, це потрібно робити, коли городина дійсно потребує азоту, фосфору чи калію. Необачне внесення різних підживлення впливає на здатність землі утримувати воду і поживні речовини, що в результаті зменшує його родючість.

Останні новини:  Які квіти посадити на дачі восени, щоб клумби були охайними вже на початку весни

Досвідчені городники порадили, як приготувати добриво для помідорів на основі звичайного йоду

Друга причина – недостатня кількість органічних речовин у ґрунті. Підгодівлі, такі як гній і компост, не лише постачають рослинам поживні речовини, а й покращують структуру ґрунту. Відсутність цих підживок призводить до зниження вмісту гумусу, що негативно впливає на водоутримуючі властивості та аерацію чорнозему.

Третя неочевидна помилка – надмірне зрошення. Вода має здатність збільшувати ерозію земельної ділянки. Особливо це небезпечно на тих городах, які розташовані на схилах. Крім цього, постійне перезволоження ґрунту призводить до вимивання поживних речовин і руйнування структури ґрунту. Також надмірна кількість води та вологи сприяє поширенню грибкових захворювань та плісняви.

Останні новини:  Очистила теплицю восени, як радять в підручниках
Ручки чистенькі, і город без бур'янів: розкриваю секрет

Наступний момент, де ви можете схибити – відсутність сівозміни. Одноманітні посіви виснажують ґрунт, оскільки одні й ті ж рослини використовують однакові поживні речовини. Варто кожного сезону міняти грядки місцями. Наприклад, після редиски варто висаджувати моркву, адже її коріння росте глибше і зможе дістатися до поживних речовин, що маленькі коренеплоди не використали.




П’ята помилка – відмова від висадки сидератів. Запамʼятайте, після збору врожаю не можна ні в якому разі залишати грядку пустою, адже так вона швидко покриється товстою кіркою або заросте бурʼянами, які виснажують чорнозем.

Останні новини:  Які дерева не можна садити на подвір’ї