Науковці виявили найдавніший лід в історії Землі

Сьогодні,   09:30    181

Міжнародна команда вчених опублікувала в журналі Climate of the Past дослідження, що описує найдавніший лід в історії Землі. Його було знайдено на ділянці U1537 у рамках міжнародної програми з дослідження океанів поблизу Південної Америки.

Дослідження провела команда на чолі з фахівцями з Інституту океанографії Скріппса (США). Вона проаналізувала пил, виявлений у крижаних кернах, відібраних у південній частині Атлантичного океану.

Останні новини:  В Англії на пляжі знайшли кулон, якому може бути 2000 років

Отримані результати потім порівняли з пилом, що містився в найстаріших зразках льоду. Зокрема, найдавнішим досі вважався лід віком 800 тисяч років, виявлений раніше в Антарктиді.

Аналіз показав, що вік льоду, знайденого біля берегів Південної Америки, становить близько 1,5 мільйона років. Це справжнісінька «капсула часу», що дає змогу зазирнути в далеке минуле. Віковий рекорд побито приблизно у 2 рази. Крім того, вчені отримали нові корисні дані про стародавній клімат.

Також вони створили комп’ютерну модель, що імітує стан льоду протягом тисячоліть. Експериментальні дані тут же порівнювали з реальним станом керна. На подив учених виявилося, що в межах відрізка у 800 тисяч років дані симуляції й реального льоду збігаються, а ось за вказаною межею ступінь збігу помітно знижується.

Останні новини:  Вчені знайшли у Туреччині скарби давньої цивілізації

Тому визначити точно, як саме переміщався морський пил у південних широтах Атлантичного океану понад мільйон років тому, поки що не вдалося. Подальша мета дослідників – за допомогою аналізу найдавнішого льоду спробувати встановити причину й умови кліматичного переходу, який стався в середині плейстоцену, а також зрозуміти, якими були його наслідки.