Поблизу Еквадору виявили міні-Єллоустоун

Сьогодні,   13:30    215

Після кількох років досліджень вчені виявили “міні-Єллоустоун” поблизу Галапагоського архіпелагу (Еквадор), пише Успіх in UA.

Це поле гідротермальних джерел, розташоване в морських безоднях Тихого океану.

Відкритий у 1960-х роках Єллоустоунський супервулкан у США регулярно потрапляє у новини. Вважається, що його магматична камера має 90 км завдовжки та 20 км завширшки і знаходиться на глибині від 2 до 15 км під кальдерою. Згідно з дослідженням 2017 року, монстр може прокинутися швидше, ніж очікувалося, і занурити всю Землю у вулканічну зиму, яка триватиме кілька місяців, повідомляє cikavosti.com.

Останні новини:  Науковці встановили, коли насправді перші люди оселилися в Арктиці

Згідно з публікацією в соціальній мережі X від 28 грудня 2023 року, Океанічний інститут Шмідта (SOI) стверджує, що виявив “міні-Єллоустоун” у Тихому океані. Вчені пояснюють, що виявили поблизу екватора поле гідротермальних джерел з тими ж характеристиками, що й у Єллоустоунського супервулкану, хоча різниця в розмірах колосальна.

Точніше, об’єкт знаходиться в морських безоднях Галапагоського архіпелагу в Тихому океані, на глибині близько 2500 метрів. Дослідники вивчали цей район протягом семи років на борту судна Falkor, оснащеного підводним апаратом SuBastian, що дистанційно керується.

Останні новини:  Вчені встановили за шкірою мамонта час початку заселення Арктики людьми

За спостереженнями дослідників, територія площею 9,2 км2 включає п’ять димоходів і три гарячі джерела. В одному з димоходів було зафіксовано температуру 288 °C. Такої температури, що виходить із токсичних вентиляційних отворів, майже достатньо, щоб розплавити свинець. Феномен можна пояснити наявністю вулканічної магми у цій глибині. Галапагоський архіпелаг, на якому розташовані сотні вулканів, лежить на перетині кількох тектонічних плит.

“Ми опустили на морське дно датчики, прикріплені до довгого троса, а потім буксирували трос вгору і вниз, як йо-йо. Цей процес дозволив нам стежити за змінами температури, прозорості води та хімічного складу, щоб допомогти визначити потенційні місця розташування гідротермальних джерел, — каже Роксан Бейнарт, головний науковий співробітник експедиції.




Команда Інституту океану Шмідта також розповіла про фауну, яка мешкає в цьому районі. Серед них — краби роду Galatheoidea, чий абісальний (безпросвітний) спосіб життя можна дізнатися по рибах, що прилипли до їхніх мембран. Нарешті, вчені також помітили гігантських трубчастих хробаків (Riftia pachyptila) – тварин, які часто зустрічаються лише на рівні Східно-Тихоокеанського хребта.

Останні новини:  Відкриття під Тихим океаном змінило уявлення вчених про геологію нашої планети