В Ізраїлі знайдено унікальну печатку періоду Першого Храму

02.09.2024   00:30    7

Під час розкопок в Археологічному саду Девідсона, що на південь від Храмової гори в Старому місті Ієрусалиму, була знайдена рідкісна кам’яна печатка, яка, на думку експертів, датується періодом Першого Храму.

Управління старожитностей Ізраїлю (IAA) оголосило 29 серпня про знахідку, яку вважають однією з найкрасивіших серед виявлених у цьому регіоні.

Печатка виконана з чорного каменю і має надпис палеоєврейським шрифтом: “LeYehoʼezer ben Hoshʼayahu” (“Для Йехоезера, сина Хошаягу”). Напис створений у дзеркальному відображенні, що дозволяло використовувати печатку для створення відтисків на воску.

Останні новини:  Планетарний радар розгледів астероїд, що пролетів повз Землю, у вигляді арахісу

На печатці також зображено крилату фігуру, ймовірно, демона або джинна, що свідчить про вплив ассирійської культури. Археологи припускають, що власник печатки, скоріше за все, був високопосадовцем у часи Іудейського царства. За словами фахівців, спочатку фігура крилатого демона була єдиним зображенням на печатці, а текст був доданий пізніше, можливо, самим Йехоезером.

Артефакт демонструє яскраве поєднання іудейських та ассирійських елементів, що відображає сильний культурний вплив Ассирійської імперії на Єрусалим у цей період. Археологи зазначають, що ця знахідка є важливим свідченням того, як культури взаємодіяли та впливали одна на одну в регіоні, що особливо стало помітним завдяки розкопкам у Старому місті Єрусалиму та в Місті Давида.

Останні новини:  Китай зняв найепічніше відео запуску й катастрофи ракети під час невдалого випробування