У Саудівській Аравії знайшли докази проживання людей у лавовому тунелі понад 7 тисяч років тому

04.09.2024   11:30    5

Археологи віднайшли сліди існування людей у лавовому тунелі на території сучасної Саудівської Аравії, пише Успіх in UA.

У печері, що тягнеться на 1,5 кілометра, науковці натрапили на численні кістки тварин, кам’яні інструменти та кераміку, вік якої сягає 7-10 тисяч років. Це перший випадок, коли виявили сліди проживання людей у лавовому тунелі. Вчені сподіваються, що це допоможе більше дізнатися про культуру давніх людей на Аравійському півострові, де суворі пустельні умови швидко руйнують артефакти, заважаючи їх вивченню, повідомляє nauka.ua.

Останні новини:  До Землі наближається комета, яку можна буде побачити неозброєним оком

У Саудівській Аравії знайшли докази проживання людей у лавовому тунелі понад 7 тисяч років тому

Науковці досліджували регіон печери Умм-Джірсан у Саудівській Аравії. Раніше, протягом 15-річної історії розкопок у регіоні, вчені знаходили численні артефакти на поверхні, але датувати їх точно не вдавалося через пошкодження спекотним сухим кліматом. Однак у лавовому тунелі виявилося набагато прохолодніше, тому не дивно, що саме його обрали древні люди як прихисток. Крім рукотворних об’єктів, які вдалося успішно датувати, в Умм-Джірсан виявили й кістки людей. Але науковці вважають, що їх притягли гієни.

У сусідньому лавовому тунелі археологи натрапили навіть на наскельне зображення — малюнок домашньої вівці та кіз. Імовірно, його залишили сучасники людей, які поселилися в іншому лавовому тунелі.