Тисячі українців у ЄС мають замінити документи: кого це торкнеться

02.09.2024   10:12    279

Українським біженцям, які проживають у Литві, необхідно замінити свої посвідки на проживання до кінця року. Це рішення пов’язане з продовженням тимчасового захисту до 4 березня 2026 року. За даними Департаменту міграції Литви, нові дозволи на тимчасове проживання вже видаються тим, хто нещодавно прибув до країни, і будуть дійсні до цієї дати. Однак більшість українців, які вже перебувають у Литві, повинні звернутися до органів влади для оновлення своїх документів, термін дії яких спливає 4 березня 2025 року.

Загалом, 44 921 український біженець наразі має цифрові посвідки на тимчасове проживання в Литві на підставі тимчасового захисту. Для тих, чиї документи дійсні до 2025 року, необхідно буде здійснити процедуру заміни посвідок наприкінці цього року.

Кому потрібно змінювати документи і як це зробити?

Як пояснив головний радник Департаменту міграції Рокас Пукінскас, новоприбулі українці автоматично отримують нові посвідки на проживання з терміном дії до 2026 року, тому їм не потрібно буде повторно подавати заяви наприкінці року. Проте, решта українців, які мають документи з терміном дії до березня 2025 року, повинні звернутися за їх заміною.

Для заміни посвідок на проживання необхідно увійти до міграційної інформаційної системи Литви — MIGRIS. У системі потрібно вказати своє громадянство, обрати розділ “Я особа, яка виїхала з України через бойові дії” та подати заяву про зміну посвідки. Процедура заміни може бути розпочата за чотири місяці до закінчення строку дії чинного документа. Розгляд заяви зазвичай займає два місяці у звичайному порядку і один місяць у терміновому.

Останні новини:  Байден доручив посилити охорону Трампа

При подачі заяви необхідно надати запитувану інформацію, обрати зручний для себе відділ обслуговування клієнтів, а також зазначити дату і час візиту. Для подачі документів потрібно з’явитися особисто у призначений час.

Які права надає посвідка на проживання в Литві?

Цифрова посвідка на тимчасове проживання дозволяє українським біженцям перебувати на території Литовської Республіки, отримувати медичні послуги, подавати заявки на соціальні виплати, допомогу на дітей та компенсації за комунальні послуги. Також вона підтверджує, що її власнику надано тимчасовий захист згідно з Директивою Ради 2001/55/ЄС. Однак варто зазначити, що посвідка на проживання не є проїзним документом, тому для виїзду за кордон необхідно мати дійсний паспорт.




Українські біженці, які вчасно не оновлять свої документи, ризикують втратити доступ до деяких послуг, таких як медичне обслуговування, соціальні виплати та допомога на дітей. У зв’язку з цим Департамент міграції закликає не зволікати із заміною посвідок, щоб уникнути подібних ситуацій у майбутньому.

Останні новини:  М'янма попросилася до БРІКС

Особливості процесу заміни документів

Іноземці, які бажають замінити посвідку на проживання, повинні підготувати всі необхідні документи, включно з попередньо виданими паспортами або посвідченнями особи, навіть якщо вони були прострочені. Якщо у період дії попередньої посвідки було оформлено новий паспорт або посвідчення особи, їх обов’язково потрібно додати до пакету документів для заміни. Заяви для неповнолітніх дітей віком до 16 років подаються одним із батьків або законним представником.

Останні новини:  Підозрюваний в замаху на Трампа підтримував Україну, – CNN

Після подання заяви всі українські біженці віком від 2 років повинні особисто відвідати відділ обслуговування клієнтів для остаточного оформлення документів. Після цього цифровий документ буде надіслано на обліковий запис у системі MIGRIS, з якого можна роздрукувати посвідку або зберегти її у форматі PDF.


expert.in.ua




1111529