Померти вигідніше, ніж жити: Путін створив у Росії дивну економіку смерті, – Le Monde

01.09.2024   20:51    1917

У спробі знищити Україну Володимир Путін створив у Росії дивну економічну модель, за якої для росіян вигідніше померти на фронті, ніж жити й працювати. Про це пише французька газета Le Monde.

Як зазначає видання, Кремль усіма силами прагне залучити нових добровольців для відправки на лінію фронту. Заманювати намагаються величезними грошовими виплатами, які йдуть із федерального та регіональних бюджетів.

У липні Путін вирішив подвоїти щомісячну зарплату контрактників, які беруть участь у “СВО”, зі 195 000 рублів до 400 000 рублів (4,4 тисячі доларів). Це вдесятеро більше, ніж середня зарплата російських військових у мирний час.

До цього додається одноразовий бонус у розмірі 1,2 мільйона рублів (13 тисяч доларів), що виплачується за підписання контракту. До цього безподаткового доходу додаються різні привілеї для військовослужбовців та їхніх родин, зокрема пільгова іпотека, вступ до найпрестижніших вишів країни без вступних іспитів, комфортна пенсія і соціальний статус.

Останні новини:  Новий російський наземний безпілотник «Імпульс-КПТМ» може розкидати до 120 протитанкових і протипіхотних мін

А в разі загибелі на фронті такого добровольця його сім’я отримає космічні за російськими мірками 11 мільйонів рублів (понад 120 тисяч доларів). Щоправда, тут сума сильно залежить від регіону.

“З’явилася дивна економічна модель, згідно з якою мертвий росіянин заробляє для своєї сім’ї більше, ніж живий. Фактично, якщо чоловік вирішить піти воювати і помре у віці між 30 і 35 роками, тобто у віці, коли він найактивніший і перебуває в найкращій формі за все своє життя, його смерть буде “вигіднішою” з економічної точки зору, ніж його майбутнє”, – пише Le Monde.

Останні новини:  Війна росіянам обходиться все дорожче - The Moscow Times

Як зазначає російський економіст Владислав Іноземцев, який зараз живе в США, для Росії подібний метод вербування гарматного м’яса є новинкою. За старих часів солдатів вербували вигадками про патріотичний обов’язок, або простим примусом. Тепер же перед пересічним росіянином, який заробляє в середньому 200-400 доларів, виникає колосальна грошова спокуса, яка часто переважує для нього ризики.

Одним із побічних наслідків заливання населення грошима виникає ненормальне “зростання” економіки, яке тримається на підвищеному рівні споживання. Це призводить до так званого перегріву економіки, коли ціни стрімко зростають через неможливість задовольнити величезний попит – виробничі потужності в країні вичерпані.

Останні новини:  Росія вибудовує власний «паралельний світ»

Економічна ситуація в Росії

Росію захлеснула хвиля високої інфляції. Через перегрів економіки ціни зростають “суцільним фронтом” – на продовольство, бензин, послуги, промислові товари. Драконівські ставки рефінансування від російського Центробанку, запроваджені багато місяців тому, зупинити зростання цін не можуть.




Колишній прем’єр-міністр Польщі Ян Кшиштоф Бєлєцький переконаний, що перегріта російська економіка завалиться, щойно закінчиться війна. Оскільки нинішні показники “процвітання” Росії тримаються на величезних бюджетних вливаннях у військове виробництво і виплатах військовим, щойно потреба в таких витратах зникне, безліч підприємств залишаться без замовлень, а мільйони людей – без роботи.


expert.in.ua