“Маємо відповісти”: путінський радник закликав посилити політику РФ щодо ядерної зброї

13.09.2024   00:11    24

Росія має чітко заявити про свою готовність застосувати ядерну зброю проти країн, які “підтримують агресію НАТО в Україні”. Про це заявив пропутінський політолог Сергій Караганов, закликаючи російського диктатора зайняти рішучішу ядерну позицію стосовно Заходу, передає Reuters.

За його словами, Москва може завдати обмеженого ядерного удару по країні НАТО, не провокуючи повномасштабну ядерну війну. Караганов наголосив, що США брешуть, коли кажуть, що гарантують ядерний захист своїм союзникам.

На думку радника Путіна, головною метою ядерної доктрини РФ “має бути забезпечення впевненості всіх нинішніх і майбутніх ворогів у тому, що Росія готова застосувати ядерну зброю”.

“Настав час заявити, що ми маємо право відповісти на будь-які масовані удари по нашій території ядерним ударом. Це також стосується будь-якого захоплення нашої території”, – підкреслив він, коментуючи вторгнення України в Курську область Росії.

У Reuters додали, що за словами Караганова уважно стежать західні експерти з питань безпеки як “за індикатором російського мислення щодо зовнішньої, оборонної та ядерної політики”.

“Його думки не є офіційною політикою, але Кремль неодноразово надавав йому можливість висловлювати їх на впливових форумах і доносити їх безпосередньо до президента Володимира Путіна”, – зауважили у виданні.

У теперішній доктрині йдеться про те, що РФ буде готова застосувати ядерну зброю у відповідь на ядерну атаку з боку іншої країни або на звичайну атаку, що загрожує існуванню держави.

Водночас Караганов вважає цю доктрину безвідповідальною, адже вона не може належним чином стримувати ворогів Росії та “змушує їх вірити в те, що навряд чи існують обставини, за яких Москва застосує ядерну зброю”.

Останні новини:  Путін перестав літати в Сочі, бо боїться атак дронів України

Він підкреслив, що Росія наближається до катастрофи, якщо їй не вдасться змінити це припущення та відновити стримування.

Ядерна зброя РФ – останні новини

Як писав , після початку наступу ЗСУ на Курську область заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що їхній уряд перебуває на “просунутій стадії”, стосовно переговорів про зміну ядерної доктрини. У виданні The Times зазначили, що бажання серед російських впливових осіб змінити доктрину сталося після того, як в Україні заявили про використання ракет HIMARS для знищення мостів у Курській області.




Водночас видання The Wall Street Journal зазначило, що Курська операція доводить те, що ядерна зброя РФ вже не є фактором стримування. За словами експертів, це перший випадок, коли ядерна держава зіткнулася з вторгненням та окупацією з боку іншої країни.

Останні новини:  В Росії суд виніс вирок українці за "спробу теракту" в Маріуполі


uapress.kyiv.ua