Дослідники виявили в Китаї 1700 невідомих вірусів віком 40 000 років

04.09.2024   06:30    602

Група дослідників виявила близько 1700 видів стародавніх вірусів, вік яких сягає 41 000 років в льодовиках Гімалаїв. Це відкриття було опубліковано в журналі Nature Geoscience, пише Interesting Engineering.

Віруси були знайдені у зразках льодового керна, взятого з льодовика Гулія на Тибетському плато, розташованому на висоті близько 6,5 км над рівнем моря. Дослідники виявили фрагменти вірусної ДНК, що збереглися у замерзлому стані.

Останні новини:  В Австралії знайдено найрідкісніші яйця в світі

Наукова цінність цього відкриття полягає в можливості вивчення адаптації вірусів до змін клімату протягом тисячоліть. Зразки охоплюють дев’ять часових горизонтів, що включають три цикли від похолодання до потепління «за останні 41 000 років».

Дослідження викликало занепокоєння у низки науковців. Так, деякі з них не виключили, що з таненням льодовиків існує ризик вивільнення древніх вірусів, що потенційно може становити загрозу для людей та тварин. Професор Жан-Мішель Клавері з Університету Екс-Марсель у Франції зазначив, що якщо віруси амеби можуть так довго виживати у вічній мерзлоті, це свідчить про можливість збереження інфекційності вірусів, що заражають тварин і людей.

Науковий співробітник ЧжіПін Чжонге підкреслив унікальність дослідження, зазначивши, що раніше зв’язок між вірусами та масштабними змінами клімату Землі залишався недослідженим.

Останні новини:  Вчені попереджають, що сильний сонячний шторм прямує до Землі

«Це, принаймні, вказує на потенційний зв’язок між вірусами та зміною клімату», — додав він.

За прогнозами Міжнародного центру комплексного розвитку гірських районів (ICIMOD), до 2100 року може розтанути від 30 до 50% об’єму гімалайських льодовиків, якщо клімат потеплішає на 1,5-2 градуси.






1111529