Долетять до Уралу: США розмістять у ФРН ракети із дальністю 3000 кілометрів, – Spiegel

13.09.2024   20:00    460

Берлін і Вашингтон домовилися, що американські крилаті та балістичні ракети вперше з часів Холодної війни будуть розміщені на території Німеччини. На думку аналітиків, Пентагон хоче розмістити ракети Dark Eagle, здатні атакувати об’єкти глибоко на території Росії, пише Spiegel.

У досягнутій між США та Німеччиною угоді дуже розпливчасто зазначено, що окрім крилатих ракет “Томагавк” і ракет малої дальності SM-6 планується розмістити “гіперзвукову зброю, яка зараз розробляється”. Однак такі експерти, як Ульріх Кюн, керівник відділу досліджень контролю над озброєннями та нових технологій в Інституті дослідження проблем миру та політики безпеки (IFSH) Гамбурзького університету, впевнені: згадана гіперзвукова зброя — це балістичні ракети Dark Eagle.

Останні новини:  США вивели свої війська з Нігеру

Про цю зброю поки що відомо дуже мало. Нова гіперзвукова система американців складається з ракетного двигуна (розгінного пристрою) і спеціальної бойової частини, яка від’єднується, коли паливо в прискорювачі закінчується. При цьому боєголовка залишається маневреною до кінця і здатна ухилятися від спроб її перехоплення.

Вважається, що Dark Eagle може злетіти в екзосферу, яка починається на висоті близько 400 кілометрів, і мчати до своєї мети зі швидкістю понад 6000 км/год – у п’ять разів швидше за звук. “Гіперзвукова ракета може літати ще швидше”, — каже Маркус Шиллер, ракетний експерт і викладач Університету Бундесверу в Мюнхені.

Останні новини:  США ввели в експлуатацію новий атомний підводний човен з «гендерною інтеграцією»

“Двоє авторів з поважного лондонського аналітичного центру IISS навіть вважають, що американська зброя має радіус дії понад 3000 кілометрів. Випущені з Німеччини, ці ракети можуть досягти цілей глибоко в Росії, включаючи Москву”, – пише Spiegel.

Втім, оприлюднена газетою мапа із накледеною дальністю ракет Dark Eagle свідчить, що вони долетять не лищше до Москви, але й до Уралу.

Розробка американської гіперзвукової ракети, очевидно, була трудомісткою: під час випробувань з Dark Eagle було кілька проблем. 28 червня цього року Міністерство оборони США повідомило про успіх: сказано, що гіперзвукова ракета злетіла з наземної станції на Гавайських островах і пролетіла близько 3200 кілометрів. Планер із боєголовкою від’єднався, як було заплановано, і полетів на випробувальний полігон на Маршаллових островах.




Система дорога: у 2023 році Бюджетне управління Конгресу США оцінило вартість однієї ракети Dark Eagle у 41 мільйон доларів США.

Останні новини:  Маск оскандалився дописом про замах на Трампа

США розмістять свої ракети в Німеччині

Як писав , США з 2026 року почнуть розміщувати в Німеччині далекобійну зброю з метою зміцнити НАТО і забезпечити європейську оборону. Про це йдеться у спільній заяві двох країн.

Росія, яка вже два з половиною роки систематично обстрілює Україну далекобійними ракетами усіх типів, вже почала погрожувати Німеччині через ці плани.


uapress.kyiv.ua




1111529