В Уельсі знайшли раніше невідомий римський форт

11.08.2024   08:30    65

Раніше невідомий римський форт був виявлений на півночі Пембрукшира, пише Успіх in UA.

Місце досі було приховане під величезним зарослим полем.

Відкриття зробив доктор Марк Мерроні, який є провідним фахівцем і викладачем коледжу Вольфсона в Оксфорді.

«Це величезний форт, неймовірна знахідка національного значення», — сказав Мерроні.

Відкриття цієї раніше невідомої римської фортеці перевертає уявлення про те, що місцеве кельтське плем’я регіону мало мирні відносини з римськими загарбниками.

Доктор Марк Мерроні вважає, що форт був побудований десь між першим і третім століттями нашої ери, коли Римська імперія окупувала землі Сполученого Королівства. Це другий римський форт, виявлений саме в Пембрукширі, інший був розкопаний у Вістоні поблизу муніципалітету Хаверфордвест у 2013 році, повідомляє arkeonews.net.

Крім виявлення руїн форту, Мерроні також підтвердив, що дорога, яка пролягала поряд з ним, походить з Римської імперії. Йому вдалося це зробити, оскільки дорога з’єднує форт у полі з другим фортом у Вістоні.

Останні новини:  Вчені розповіли про захоплення Леонардо да Вінчі парфумами: забутий аспект життя генія

У сукупності ці два форти демонструють силу впливу римської армії в регіоні в римську епоху. Це суперечить уявленням, оскільки давно вважалося, що кельтське плем’я деметів, яке було присутнє в Уельсі 2000 років тому, добре ладнало з римлянами і не становило реальної загрози. Однак, здається, що це було не так, враховуючи існування мережі фортів.

«Тепер я не думаю, що вони [плем’я Деметей] взагалі були проримськими, а що римляни били по цій території залізною рукою», — заявив доктор Мерроні.




Уродженець Пембрукширу, доктор Мерроні часто подорожував дорогою, гадаючи, чи була вона римською, і коли нещодавно він подивився на супутникові зображення, його погляд привернуло поле, за розміри якого можна було сказати, що воно було римським фортом. Це не було видно крізь чагарник, що вкривав поле, коли стояти на землі. Але це досить чітко видно, якщо дивитися зверху.

Останні новини:  Ветеринари вперше в історії зробили кесарів розтин дикобразу
В Уельсі знайшли раніше невідомий римський форт

Щоб визначити, чи були його початкові підозри правильними, доктор Мерроні почав досліджувати місце на предмет наявності римських предметів.

«З землі стирчав трикутний шматок, схожий на римський шифер», — сказав він. «Я подумав: «Звичайно ні?» Я підняв його і ось, це архетипічний римський шифер, абсолютний персик. Переверніть його догори дном, і ви побачите під ним діагональну лінію, де він був порізаний, щоб підходити до тієї, яка була під ним. Це справжня краса. Це був діагностичний доказ, який я шукав, і це справжнє диво, тому що це значна знахідка».

Він розповів фермеру про те, що знайшов шматок даху, і той сказав йому, що на ділянці лежать сланець і камінь, закопані прямо під землею (ось чому поле було незораним і фактично занедбаним).

«Це свідчить про те, що під землею є багато матеріалу», — сказав Мерроні. «Це тому, що тут, очевидно, кілька обвалених будівель. Шифер залишився, брус згнив».

Подальші дослідження привели до виявлення більшої кількості шматочків покрівельного шиферу, які вкриті смугами іржі від гнилих цвяхів і мають сліди, які показують, що шматки були виточені та прикріплені до інших плиток.

«Це діагностично узгоджується з іншими плитами з романо-британських будівель», — підтвердив Мерроні.

Доктор Мерроні вважає, що коли форт був зведений, його загальна площа становила 5-7,5 акрів (2-3 гектари). За його оцінками, форт був би достатньо великим, щоб вмістити приблизно 500 римських солдатів, що свідчить про те, що він служив більше як допоміжний форт, ніж як основна оборонна позиція.

Останні новини:  Учений із Гарварду знайшов сліди інопланетних цивілізацій

Щоб захистити відкриття, його місцезнаходження не буде розголошено громадськості, доки не буде проведено геофізичне дослідження.