Знайдено пастку для Спартака: ось як римляни збиралися вбити повсталих гладіаторів

17.07.2024   22:30    15

Вчені знайшли місце епічної сутички гладіатора Спартака з римлянами. Тут колись звели укріплення, вочевидь, щоб оточити лідера повстання рабів та його військо. Нині це місце виглядає, як покрита мохом кам’яна стіна в лісі на південному заході Італії. Ця стародавня стіна колись також використовувалася римськими військами для стримування гладіатора Спартака та його людей, повідомляє LiveScience.

Археологи дізналися про вкриту мохом стіну, що простягається приблизно на 2,7 кілометра в довжину, від місцевих екологів. Локація розташована в лісі Доссоне делла Мелія в Калабрії, повідомив Американський археологічний інститут. Команда археологів використала георадар — лазери, випущені з літака для картографування рельєфу місцевості, магнітометрію і відбір зразків ґрунту для вивчення цього місця.

Останні новини:  Археологи пояснили, чому римські статуї не мають голів

Вони виявили, що колись паралельно стіні проходив глибокий рів — конструкція, відома як римська оборонна система fossa — рів і agger — курган. Цей тип укріплень часто використовувався римлянами, зокрема Юлієм Цезарем під час облоги на території сучасної Франції.

«Стіна є своєрідним бар’єром завдяки своєму топографічному розташуванню та іншим факторам, таким як відсутність воріт. Вона розділяє всю велику плоску територію на дві частини», — пояснили науковці.

ВІргоіно, стіну побудували з міркувань безпеки.
Вірогідно, стіну побудували з міркувань безпеки.

Археологи вважають, що стіну побудували з міркувань безпеки, зокрема, щоб утримати Спартака, гладіатора, який розпочав Третю підневільну війну, відому як Війна гладіаторів. Він і близько 70 інших поневолених гладіаторів втекли зі школи в Капуї. Під час повстання 73-71 років до нашої ери Спартак і його люди раз за разом перемагали римлян, аж поки гладіатор не загинув у битві при Кантенні.




Що стосується новознайденої стіни, «цей бар’єр можна ідентифікувати як огорожу/фортифікаційну стіну, зведену римським полководцем Марком Крассом у 71 році до нашої ери, щоб стримати і заманити в пастку Спартака і його війська, переконані історики. Після спроби потрапити на Сицилію, Спартак не зміг рухатися прибережними дорогами через присутність римлян, тому єдиним способом втекти й потрапити на півострів був перехід через гору в Італії в цій місцевості.

Останні новини:  Науковці розгадали загадку смертельної токсичності Венери