Три ефективні вітаміни для зміцнення імунітету назвала дієтологиня

03.07.2024   18:15    627

Коли настає сезон застуди та грипу, багато людей починають приймати вітаміни. Хоча лікарі стверджують, що в добавках немає необхідності, якщо харчування збалансовано, є кілька вітамінів, які здатні зміцнити імунітет.

Магістр наук в області харчування Мія Сін (Mia Syn) і засновниця компанії Nutrition by Mia розповіла, користь яких вітамінів наукова доведена.

Вітамін D

В першу чергу фахівець нагадала про переваги вітаміну D. Крім того, що він впливає на засвоюваність кальцію і кістковий гомеостаз, речовина також відіграє ключову роль в модуляції імунної відповіді. Дефіцит вітаміну D пов’язаний з підвищеним аутоімунітетом і сприйнятливістю до інфекції, пояснила Сін, посилаючись на дослідження, опубліковане на сайті Національної бібліотеки США (NLM).

Останні новини:  Доступний овоч, який ефективно знижує тиск

Вітамін К2

Жиророзчинний вітамін найчастіше пов’язують зі згортанням крові, проте це не єдина роль, яку він відіграє в організмі людини. За словами дієтолога, подібно вітаміну D, він також модулює імунну відповідь. Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі ResearchGate, Вітамін К працює як кофактор для деяких білків плазми, тим самим впливаючи на імунні та запальні реакції.

Останні новини:  Один із найбільш шкідливих сніданків для імунітету назвала дієтолог

Вітамін С

“Вітамін С відіграє вирішальну роль у роботі різних клітинних функцій як вродженої, так і адаптивної імунної системи, включаючи підтримку бар’єрної функції епітелію проти потенційних «загарбників». Крім того, він здатний скоротити тривалість звичайної застуди”, – уточнила Сін. Також вона відзначила важливість споживання цинку, який необхідний для розвитку і активації імунних клітин.