Можливо, був військовою базою. У Туреччині знайшли руїни давньоримського порту

29.07.2024   21:30    3

Археологи, які проводили розкопки в стародавньому портовому місті Паріон у Туреччині, зробили дивовижне відкриття — римський портовий комплекс, який, можливо, використовували як військову споруду.

Розкопки, які тривають вже близько 20 років, привели до безлічі примітних знахідок, включно з раніше виявленою гаванню. Однак це останнє відкриття змінює хід досліджень, оскільки порт був виявлений за береговою лінією і під водою. Вчені вважають, що він служив іншій меті, ніж раніше знайдена гавань, вказуючи на те, що Паріон, імовірно, був більш активним портовим містом, ніж передбачалося раніше.

Останні новини:  Землю накриє дводенна магнітна буря

Паріон, заснований 709 року до нашої ери, був важливим торговельним вузлом, що з’єднував Стародавню Грецію та Егейське море з Константинополем (нині Стамбул) та іншими регіонами. У 133 році нашої ери місто було захоплене римлянами і залишалося під їхнім контролем протягом кількох століть.

Розкопки ведуться під керівництвом доктора Ведата Келеша з Міністерства культури і туризму Туреччини. Келеш пояснив, що нова гавань, порівняно з південною гаванню, яка слугувала торговельним портом, була меншою і заповненою алювієм, відкладеним річкою, що протікає через місто. «Паріон був колонією легіону, тому є ймовірність, що ця гавань могла бути військовим портом», — зазначив Келеш. Він сподівається, що розпочаті підводні дослідження нададуть конкретну інформацію про те, як використовували порт, і чи справді він був призначений для розміщення солдатів і зберігання військових вантажів.

Останні новини:  Як житиме Земля, коли помре Сонце

Крім підводних робіт, команда Келеша проводить розкопки на суші, зосереджуючись на двох сферах: культурному центрі та торговому пункті міста. Келеш розповів про складнощі роботи над театром, зруйнованим через будівництво міської стіни на місці сцени. Незважаючи на це, команда продовжує свої дослідження.