Фіцо поскаржився Шмигалю на санкції проти “Лукойла”: це може вдарити й по Україні

22.07.2024   10:36    21

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо провів телефонну розмову з українським колегою Денисом Шмигалем. Під час цього він розкритикував посилення Україною санкцій щодо російської компанії “Лукойл”, нафту якої використовував братиславський переробник Slovnaft.

Як розповіли словацьким журналістам з TASR у пресслужбі уряду Фіцо, той назвав обмеження з боку української сторони “безглуздими”. На думку прем’єра, санкції завдають шкоди не Росії, а в основному країнам ЄС.

Останні новини:  Майбутнє України - в ЄС: глава Євроради запевнив у подальшій підтримці

“Словаччина не має наміру бути заручником українсько-російських відносин, і рішення українського президента означає, що словацький нафтопереробний завод Slovnaft, який входить до угорської групи MOL, отримає на 40% менше нафти, ніж потрібно для переробки”, – обурився Фіцо.

Крім того, це вплине не тільки на Словаччину, а й на Україну, адже нафта від Slovnaft становить майже десяту частину її споживання.

Фіцо спілкувався щодо цього питання з відповідними членами Кабміну, та з офіційними особами угорської MOL.

Останні новини:  Ілон Маск та інші мільярдери інвестували $220 мільйонів на підтримку Трампа

Заборона “Лукойлу” на постачання нафти через Україну

Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто назвав “незрозумілим і неприйнятним” це рішення. Він стверджує, що Угорщина знайшла тимчасові рішення для стабілізації постачань, але вони не підходять для довготривалої перспективи і має бути “швидке рішення”.

Згодом у Politico додали, що Угорщина намагається уникнути відключень електроенергії та дефіциту палива. Як пояснювалось, новини санкціями Україна намагається придушити ключове джерело доходу для військової каси Кремля. Але цей крок викликає побоювання щодо дефіциту поставок у Будапешті, який залежить від імпорту російської нафти на 70%, половина з яких припадає на “Лукойл”.

Останні новини:  У Польщі хочуть призупинити надання притулку - кажуть про граничну кількість мігрантів


uapress.kyiv.ua