Експрес-діагностика жіночого здоров’я

126

Експрес-тести є одним із найбільших досягнень сучасної медичної діагностики. Гінекологія та репродуктологія — галузі медицини, в яких засоби експрес-діагностики використовуються особливо активно. Експрес-тести дають змогу визначати проблеми зі здоров’ям на ранніх стадіях, своєчасно починати лікування та запобігати поширенню багатьох захворювань.

Інфекції, що передаються статевим шляхом

До інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), належать трихомоніаз, сифіліс, гонорея та ін. Часто ці захворювання мають безсимптомний перебіг, що робить їхнє виявлення практично неможливим без відповідного тестування. Експрес-тести дають змогу в домашніх умовах швидко перевірити організм на наявність інфекцій, що передаються статевим шляхом, і вчасно звернутися до лікаря. Швидкість діагностики має надзвичайно важливе значення, адже багато ІПСШ на початкових стадіях добре піддаються лікуванню.

Кислотність (pH) вагінального середовища

Експрес-тест на вагінальний pH дає змогу максимально швидко й безболісно визначити кислотність слизового середовища піхви та провести діагностику на наявність бактеріальних інфекцій. Такі тести являють собою смужки зі спеціальним розчином, зміна кольору яких свідчить про наявність чужорідної флори.

Вагітність

Експрес-тести — найшвидший і найпростіший спосіб виявлення вагітності, що вирізняється дуже високою точністю (до 99%). Принцип дії тестів на вагітність ґрунтується на методі якісного визначення гормону вагітності — ХГЛ (хоріонічного гонадотропіну людини), рівень якого в організмі вагітної жінки стрімко збільшується.




Передчасні пологи

Експрес-тест для визначення загрози передчасних пологів дає змогу зрозуміти, чи настане родова діяльність у найближчі 2 тижні. Цей тест може застосовуватись з 22-го тижня вагітності. Негативний результат передбачає, що пологи у найближчі 2 тижні не відбудуться, позитивний результат означає зрілість шийки матки та свідчить про високу ймовірність швидкого початку пологів.

Важливість застосування експрес-тестів

Важливість медичних експрес-тестів важко переоцінити. Вони роблять діагностику доступною і зручною, оскільки такі дослідження можна виконати просто вдома чи навіть у польових умовах, без відвідування спеціалізованої медичної лабораторії. Це робить експрес-тести незамінним інструментом для лікарів-гінекологів для масових обстежень населення та в екстрених ситуаціях, а також у разі необхідності самоконтролю пацієнток при певних захворюваннях.