Археологи виявили величезний оборонний рів в Єрусалимі

24.07.2024   15:42    23

Археологи Управління старожитностей та Тель-Авівського університету, що проводять розкопки в Граді Давида в Єрусалимі, виявили оборонний рів, глибина якого становила дев’ять метрів, ширина – 30 метрів, а довжина – 70 метрів. Протягом останніх 150 років науковці намагалися виявити цей рів.

 

Рів поділяв Єрусалим на дві частини, відокремлюючи густонаселене нижнє місто від верхнього, де розташовувалися Храм і палаци. Організувати такий монументальний проект міг тільки могутній володар. З двох сторін укріплення земля обривалася вниз, тому обійти рів було неможливо.

Останні новини:  Потужний спалах: на Філіппінах упав астероїд

“Коли саме був вирубаний рів, ми не знаємо, але зрозуміло, що він використовувався сотні років у період, коли Єрусалим був столицею Юдейського царства. Цар Йошіягу реалізував цей проект, щоб відокремити житлове нижнє місто, розташоване на півдні, від акрополя, який знаходиться на Храмовій горі, на півночі”, – кажуть керівники розкопок, професор Юваль Гадот з Тель-Авівського університету та доктор Іфтах Шалев з Управління старожитностей.

Протягом 150 років археологи намагалися з’ясувати, як виглядали укріплення на півночі міста, але картина прояснилася тільки тепер. Учені розповідають, що в 60-ті роки двадцятого століття британська археолог Кетлін Кеньон, яка вела розкопки в Граді Давида, звернула увагу, що гора в цьому місці обривається, хоча повинна була підійматися. Вона вирішила, що це природна ущелина, однак зараз з’ясувалося, що йдеться про широкий і глибокий рів.

“Ми не знаємо, коли він був вирубаний. Зазвичай такі монументальні будівельні об’єкти датуються в Єрусалимі епохою середньої бронзи – близько 3800 років тому. У цьому випадку він захищав місто з півночі – у єдиному місці, де не було природної оборони. Використовувався він і в епоху Першого храму та Юдейського царства, будучи перешкодою між нижнім і верхнім містом”, – розповідає Іфтах Шалев.