10 способів усунення неприємного запаху з взуття

11.07.2024   06:20    38

Ви, мабуть, колись відчували неприємний запах від улюбленої пари взуття. Особливо чутливими до запаху є ті, які ви носите найчастіше, через нашарування поту та бактерій, які накопичуються з часом. У деяких випадках причиною запаху взуття може бути хронічне захворювання стоп, з яким слід звернутися до лікаря-подолога. Але, здебільшого, запах взуття можна легко усунути за допомогою інгредієнтів або предметів, які, ймовірно, вже є у вас вдома.

1. Харчова сода

Швидше за все, ви вже знаєте, наскільки ефективна харчова сода для видалення залишків їжі з поверхонь, прочищення зливу в душі та попередньої обробки плям на тканині. Але вона також чудово поглинає запахи. (Ось чому рекомендується залишати коробку з содою в холодильнику, щоб вона зберігала свіжий запах!) Якщо мова йде про взуття, просто насипте трохи соди всередину і залиште на ніч. Вранці ретельно витрусіть взуття, перш ніж знову його вдягати.

Ви можете приготувати ще потужніший дезодорант, змішавши соду з розпушувачем, кукурудзяним крохмалем і кількома краплями обраної вами ефірної олії. Розділіть суміш між двома невикористаними кавовими фільтрами, зав’яжіть кінці і покладіть саморобний пакетик у кожне взуття. Знову ж таки, дайте соді подіяти протягом ночі, і ви прокинетеся, коли взуття пахнутиме значно краще, ніж раніше.

Останні новини:  Вчені провели опитування: в чому вимірюється щастя

2. Оцет

Як і харчова сода, білий оцет — розумний вибір для боротьби зі складними забрудненнями в будинку і видалення плям у день прання. І хоча його часто використовують у поєднанні з содою, оцет сам по собі успішно дезінфікує взуття. Змішайте рівні частини оцту і води в пульверизаторі та щедро нанесіть розчин на внутрішню частину ваших найсмердючіших пар. Переконайтеся, що вони повністю висохли, перш ніж взути їх знову, і повторюйте процес так часто, як потрібно, навіть після кожного носіння, якщо хочете.

Слід пам’ятати, що оцет ніколи не слід змішувати з відбілювачем, оскільки він утворює токсичні випари. Тому, якщо ви щойно використали відбілювач для чищення зовнішньої частини підошви взуття, наприклад, не використовуйте оцет як дезодорант.

Останні новини:  Досвідчені господині розкрили головні хитрощі ,як повернути колір одягу

3. Медичний спирт

Це ще один приклад того, як можна використати базовий побутовий засіб. Медичний спирт може очищати різні предмети і поверхні, а також слугує нейтралізатором запаху і знищує бактерії. Збризніть ним смердюче взуття і залиште його провітрюватися, щоб спирт випарувався.

4. Сонячне світло

Ми рекомендуємо залишити взуття на вулиці для висихання після використання оцту або спирту. Але в сонячний день ви можете спробувати використовувати виключно сонячне світло для усунення запахів. Оскільки волога від поту або атмосферних явищ є однією з основних причин запаху взуття, тепле сонце допоможе швидше висушити його. Крім того, ультрафіолетове світло діє як природний дезодорант.

5. Морозильна камера

Альтернативним методом усунення запаху взуття без застосування будь-яких засобів є заморожування бактерій, які живуть у ньому. Щоб заморожені продукти не контактували з взуттям, спочатку покладіть їх у поліетиленовий пакет, а потім залиште на ніч у морозильній камері. Вийміть їх наступного дня і дайте їм розморозитися, перш ніж знову вдягати.

6. Кускове мило

Якщо у вашій шафі для білизни завалялися зайві шматки мила, вам пощастило. Візьміть два відкритих (але повністю сухих) шматки мила і покладіть їх безпосередньо у взуття. Вони не лише поглинуть не надто приємні запахи, але й залишать після себе чистий аромат. Зверніть увагу, що ви, ймовірно, захочете зберігати це мило окремо і призначити його виключно для усунення запаху взуття, оскільки не зовсім гігієнічно використовувати його для миття рук після того, як вони сиділи в спітнілому взутті.

Останні новини:  Вчені порадили, як засинати, щоб бачити лише хороші сни

7. Активоване вугілля

Використання активованого вугілля є недооціненою стратегією нейтралізації запаху. Його зазвичай використовують у системах фільтрації води, і воно підійде для дезодорації холодильника так само добре, як і харчова сода. Ви можете знайти невеликі пакетики з деревним вугіллям, деякі з яких розроблені спеціально для того, щоб поміститися у взутті, у різних магазинах товарів для дому та благоустрою, і більшість з них прослужать до двох років. Покладіть кілька пакетиків у найзатхліші кросівки, щоб поглинати запахи, коли ви їх не носите.