Вчені з’ясували, чи причетні люди до побудови Стоунхенджа

18.06.2024   22:30    31

Вчені вважають, що зовсім не люди переміщали гігантські валуни, щоб побудувати Стоунхендж, пише Успіх in UA.

На думку доктора Брайана Джона, колишнього викладача геології з Даремського університету, на проаналізованому валуні є характерні сліди, які залишають льодовики.

Дослідник каже, що каміння для Стоунхенджа було видобуто на південному заході Уельсу і вручну перевезено на рівнину Солсбері.

“Відкриття підтверджує мою теорію про те, що каміння для Стоунхенджа не було перенесено людиною”, — зазначив доктор Джон.

Свої аргументи доктор Джон ґрунтує на аналізі валуна з блакитного каменю розміром з людський череп. Цей камінь відомий під назвою валун Ньюелла. Він був уперше знайдений 1924 року геологом Робертом Ньюеллом і полковником Вільямом Гоулі.

Останні новини:  Ярослава Магучіх у купальнику і ніжному луці показала перший день відпустки (фото)

Досліднику дозволили оглянути камінь і провести ретельний аналіз його поверхні. Джон виявив на камені низку слідів, які вказують на те, що камінь був перенесений льодовиком, а не людиною, повідомляє tsn.ua.

“Ерратичні валуни або льодовикові валуни, як правило, мають характерні грані на поверхні. Зазвичай у них є кілька різних граней, розташованих під кутом одна до одної”, — додав експерт.

Останні новини:  Протягом 20 років екстремальна погода вразить більшість людства: що нас чекає?

Також на валуні присутня низка подряпин і тріщин, які часто з’являються внаслідок льодовикового перенесення.

Стоунхендж — кам’яна мегалітична споруда в графстві Вілтшир (Англія), створена в кілька етапів між 3100 і 1600 до н. е. Складається з кільцевих і підковоподібних споруд, побудованих із великих менгірів.