У слонів виявили унікальну людську якість, якої не мають інші тварини

16.06.2024   13:30    1823

Слони спілкуються одне з одним за допомогою імен, свідчить нове дослідження, опубліковане в журналі Nature Ecology & Evolution.

Американські вчені виявили, що, як і люди, африканські слони видають певні звуки, що позначають імена. У такий спосіб вони звертаються одне до одного.

Це відкриття «не лише показує, що слони використовують певні вокалізації для кожної особини, але й вміють розпізнавати власні прізвиська, ігноруючи ті, що адресовані іншим», — каже автор дослідження Майкл Пардо.

Останні новини:  Вчені відкрили справжню сутність стародавнього морського ящера

Інші тварини, як-от дельфіни й папуги, лише копіюють звуки. Тому нові дані свідчать, що слони й люди – єдині два види на Землі, що звертаються один до одного за іменами.

Слони

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Слони вміють називати один одного по іменах

Як вчені дізнались, що слони мають імена?

Команда дослідників вивчила крики слонів, записані в кенійському національному заповіднику Самбуру та національному парку Амбоселі між 1986 і 2022 роками.




Слони видавали широкий спектр звуків — від гучних трубних до тихих гуркітливих, настільки низьких, що їх не чує людське вухо.

Останні новини:  Мікропластик у хмарах впливає на клімат і все, що ми їмо

Науковці використали алгоритм штучного інтелекту, щоб звузити поле дослідження. Вони ідентифікували 469 різних звуків, з яких 101 був зверненням слонів до побратимів, а 117 – реакцією на нього.

Researchers recorded elephant calls in Kenya

Імена не завжди лунали під час перегукування. Слони звертались одне до одного за іменами, коли їх відділяла велика відстань, або коли дорослі тварини кликали молодих.

Останні новини:  Учені з’ясували, чому гепарди найшвидші, а слони далеко не найповільніші

Потім вчені перевірили, як слони реагують на такі записи. Вони вмикали тваринам відео із зображенням їхнього друга чи члена сім’ї, який вигукував їхнє ім’я. Це звернення посилювало реакцію у відповідь. Такі слони реагували позитивно й енергійно рухалася до мовця.

Однак тому ж слону було не дуже цікаво, коли відтворювали імена інших тварин.