Дослідження вчених показало, що деякі квіти можна вважати розумними

18.06.2024   07:30    1178

Нове дослідження вчених показує, що створінню необов’язково мати центральну нервову систему, щоб вважатися розумним. Рослини раніше не вважалися розумними істотами, але це може бути пов’язано з нашими упередженнями щодо мозку.

Деталі

У своєму дослідженні хімічний еколог з Корнельського університету Андре Кесслер і докторант Майкл Мюллер зазначають, що поведінка деяких рослин може вважатися розумною.

Двоє вчених пояснюють, що коли стикаються з проблемою, деякі види флори можуть діяти та реагувати на навколишнє середовище, використовуючи своєрідну пам’ять у поєднанні зі здібностями до прийняття рішень.

Останні новини:  У Бразилії виявлено стародавню рептилію, схожу на крокодила

Дослідники виявили, що жовта квітка золотушник високий (Solidago altissima), яка схожа на бур’ян, може чути щось на зразок криків своїх сусідів, коли на них нападає травоїдна тварина.

Що ще цікавіше, коли личинки комах починають гризти листя квітки, вона виділяє леткі органічні сполуки (ЛОС), які сигналізують комахам про те, що рослина пошкоджена і що їм слід перейти до кращого джерела їжі. Водночас атаковані рослини також змінюють відображення червоного світла від їх листя, на яке реагують рослини на відстані.

Виділені світло і хімічні речовини видаються сигналами попередження про небезпеку для інших золотушників поблизу. Реагуючи на ці закодовані у ЛОС повідомлення, інші золотушники захищаються від хижаків. Вони виробляють спеціальні захисні сполуки (на зразок імунної системи) та ростуть швидше.

Останні новини:  Вчені вперше створили склоподібний гель

Кесслер і Мюллер стверджують, що таким мовчазним і таємним способом Solidago altissima не тільки об’єднують інформацію з навколишнього середовища, вони передбачають і готуються до майбутніх умов на основі свого поточного середовища. Це можна вважати проявом інтелекту, який рослини використовують для виживання у широкому діапазоні середовищ.

Кесслер і Мюллер стверджують, що реакція рослини на ЛОС — це більше, ніж просто рефлекс або фіксована модель дії. Це «зважена» зміна поведінки, заснована на загрозі травоїдності та конкуренції з іншими рослинами. Цікаво, що коли поруч не було інших золотушників, рослина не відправляла сигналів про небезпеку.

Останні новини:  Вчені виявили на Марсі цікаву знахідку, яка пов'язана з існуванням води на планеті

Питання інтелекту у рослин залишається суперечливим, але зараз дослідження цієї теми переживають свій розквіт, адже не лише золотушник може проявляти таку поведінку.