Чому не можна їсти на ніч

28.06.2024   11:31    739

Навколо процесу схуднення існує безліч міфів, і, мабуть, найпопулярніший з них — заборона прийому їжі після 6 вечора. Втім, це не зовсім міф, їсти на ніч справді дуже шкідливо, просто не обов’язково обмежувати себе саме після 18:00.

Подробиці

Останній прийом їжі повинен бути не менше, ніж за 4 години до сну, тому якщо ви лягаєте в 10 вечора, «правило 6 годин» буде для вас працювати. Якщо ви лягаєте пізніше, то часова межа, відповідно, зсувається.

Перше, про що варто пам’ятати: уночі спить не лише мозок, а й увесь організм. Коли ми засинаємо, всі процеси, зокрема травлення, сповільнюються. Якщо ви з’їдаєте щось прямо перед сном, практично поринувший в сон кишечник намагається щосили впоратися з обсягом їжі який до нього надходить, але навряд чи в нього це вийде. Їжа не перетравлюється належним чином, не всмоктується у стінки тонкого кишечника, а у товстому піддається впливу патогенної мікрофлори, що призводить до утворення токсинів. Це може призвести до поганого самопочуття, болю та тяжкості в животі і, звичайно ж, набору ваги.

Останні новини:  Зміна раціону допоможе позбутися неприємного запаху тіла

Ще одна небезпека пізнього прийому їжі – викид інсуліну в кров. Він відбувається щоразу, коли ми їмо, забезпечуючи організм енергією. Вночі вам енергія не потрібна, тому при підвищенні рівня інсуліну порушується процес перерозподілу цукру в печінці та жирових тканинах, а внаслідок чого в організмі накопичується зайвий жир. Крім того, чим ближче до часу сну буде ваш останній прийом їжі, тим більша ймовірність прокинутися в розбитому стані.

Останні новини:  Чому в спеку хочеться спати і що з цим робити

Якщо за пару годин до сну вам все ж таки захотілося перекусити – випийте склянку кефіру. 1,5-2 години буде цілком достатньо, щоб продукт перетравився, а організм зможе взяти від нього максимальну користь. Кефір багатий на кальцій, але при цьому містить у рази менше лактози, ніж у молоці. Калорій у напої теж небагато, тому він відмінно підійде всім, хто стежить за вагою.

Останні новини:  Коли слід негайно звернутися до офтальмолога