Зоологи з’ясували, навіщо білухи змінюють форму чола

10.05.2024   09:37    474

Учені давно помітили у білух унікальну для китоподібних здатність змінювати форму спеціальної жирової подушки на лобі – так званої акустичної лінзи, або мелона, що служить для ехолокації. Для чого тварини так роблять, досі мало вивчали. Пояснити феномен взялися фахівці в галузі зоонаук і ветеринарії з Род-Айлендського університету (США).


Дресирована білуха демонструє здатність довільно змінювати форму жирової подушки на лобі з розслабленого положення (a) у витягнуте вперед (b) і зсунуте назад (с) / © J.T. Richard et al., Animal Cognition 2024

Дослідники протягом року вивчали дві пари білух (двох самців і двох самок) у морському акваріумі Mystic Aquarium у Коннектикуті (США), фіксуючи їхню поведінку на відео. Крім того, зоологи додатково спостерігали за трьома групами білух обох статей у канадському парку розваг із морськими тваринами Marineland. У підсумку вчені дійшли висновку, що зміна форми чола у білух – це спосіб візуальної комунікації.



Багато ссавців використовують під час спілкування міміку, сигналізуючи з її допомогою про свої емоції та наміри. У китоподібних такої можливості практично немає: їхні лицьові м’язи перебувають під щільною, що нагадує гуму, шкірою, яка менш еластична, ніж, наприклад, у собак або мавп. Однак зубаті кити виду Delphinapterus leucas, схоже, навчилися обходити цю перешкоду, виробивши альтернативний міміці спосіб подавати комунікативні знаки родичам – змінюючи форму мелона.



За час спостережень за білухами дослідники зареєстрували 2570 епізодів зміни форми чола. Як правило, це траплялося під час взаємодій з іншими білухами, коли тварини перебували в зоні прямої видимості. Характер спілкування при цьому міг варіюватися від грайливого і любовного до агресивного. Також зоологи зазначили, що самці змінювали форму мелона втричі частіше за самок.

Останні новини:  Вчені реконструювали обличчя Людини-дракона, яка жила 150 тисяч років тому

Залежно від того, що відбувалося з мелоном, вчені виокремили п’ять типів зміни його форми: сплощення, підняття, стиснення, випинання та тряска. Спостереження показали, що деякі види поведінки часто поєднувалися з тією чи іншою формою чола. Наприклад, під час шлюбних ритуалів білухи зазвичай сплющували мелон або струшували ним, енергійно рухаючи головою.

Утім, дослідники поки що не змогли певно встановити, чи міняють білухи форму мелона навмисно, чи це відбувається в них рефлекторно, у зв’язку з іншими звичками. Також учені ще не розшифрували точне значення цих сигналів, хоча помітили взаємозв’язок між поведінкою та певною формою чола.

Останні новини:  Вчені з'ясували коли з'явилися перші павуки і який вони мали вигляд (фото)

Зміна форми мелона у білух / © J.T. Richard et al., Animal Cognition 2024

Робота американських зоологів, нещодавно опублікована у журналі Animal Cognition, – важливий крок у повнішому розумінні комунікації білух. Це дуже соціальні тварини, які використовують для спілкування понад 50 різноманітних звукових сигналів: свист, вереск, щебетання, клекіт, скрегіт, пронизливий крик і навіть рев. Крім цього, білухи застосовують “мову тіла” – ляскання по воді хвостовими плавниками.

Останні новини:  Neuralink Ілона Маска шукає претендентів для імплантації мозкового чипа

Судячи з усього, зміна форми мелона – ще один різновид взаємодії цих високоінтелектуальних морських ссавців, імовірно, пов’язана з їхньою системою спаровування, підсумували автори дослідження.


cikavosti.com