Як пришвидшити дозрівання авокадо, бананів та інших фрукті і овочів

27.05.2024   18:20    14

Розповідаємо про способи, які допоможуть перетворити улюблені фрукти та овочі на смачні та стиглі плоди в домашніх умовах.

Купуючи фрукти та овочі, ми часто стикаємося з проблемою того, що деякі з них не дозріли настільки, щоб стати ними насолодитися. Це відбувається як мінімум через те, що більшість овочів і фруктів потрапляють на прилавки з інших країн, їх зривають зовсім зеленими, щоб кожен плід витримав дальнє транспортування. Та й, вирощуючи овочі на своїх грядках, ми часто збираємо зелені помідори – так ми зможемо довше зберігати їх і використовувати саме тоді, коли захочемо. Існує кілька прийомів, завдяки яким ми досягнемо бажаного результату в найкоротший термін.

Банани

Банани досить ніжний фрукт, який швидко реагує на перепади температур (особливо, якщо вони йдуть на підвищення). Дозріваючі фрукти виділяють етиленовий газ, головна складова цієї технології – газація бананів, і часто застосовується при обробці великих поставок. Тільки за відсутності кисню запускається процес дозрівання, тому покладіть банани в паперовий пакет (бажано темного кольору) невеликого розміру або в картонну коробку в тене місце, щоб максимально скоротити між ними відстань. Найчастіше для остаточного дозрівання бананів потрібно один день (зовсім зелених – 2-3 дні), крім цього термін може змінитися в залежності від температури в кімнаті, а додане в пакет яблуко помітно прискорить процес. Перевіряйте стан бананів, щоб вони не виявилися надто перестиглими і непридатними для їжі.

Останні новини:  Багато хто цього не робить, а дарма: навіщо влітку перевертати матрац

Манго

Цей метод, що ідеально підходить для манго, виник в Індії і полягає в наступному: ви ховаєте незрілі манго в сирому рисі, щоб прискорити процес дозрівання. Тут використовується той самий принцип, що й при використанні методу паперових пакетів – одержання етилену. Покладіть манго в миску з рисом так, щоб манго було повністю покрито рисом, але будьте обережні, цей спосіб дуже ефективний, і манго може просто перезріти. Тому перевіряйте його кожні 6 годин та не залишайте в рисі надовго.

Останні новини:  Чим вивести пляму від трави з одягу

Персики

Приготуйте дві чисті лляні серветки або бавовняні рушники (головне, не в махрові рушники – потрібен дихаючий матеріал, який не дасть волозі накопичитися). Шкірка персиків дуже ніжна, тому спосіб із паперовим пакетом для цього фрукта не підходить. Спочатку покладіть серветку чи рушник на сухе місце, обов’язково розправивши його. Покладіть персики плодоніжкою вниз, переконавшись, що вони не стикаються один з одним. Потім накрийте другим шматком тканини, по можливості підгорнувши обидві серветки з боків, щоб перекрити доступ свіжого повітря. Зрозуміти, що персики дозріли дуже просто: за кілька днів ви відчуєте ароматний і досить сильний запах ніжних фруктів.

Авокадо

Досить незвичайним може здатися спосіб, який ідеально допомагає авокадо дозріти. Його варто не тільки покласти в паперовий пакет, а й засипати в нього борошно (стільки, щоб фрукт був повністю покритий), а потім запечатати або заклеїти. Борошно допомагає концентрувати газоподібний етилен, що виділяється авокадо, а також вбирає залишкову вологу, що захищає плід від цвілі та шорсткості в міру дозрівання. Якщо ви все ж таки не хочете експериментувати з додаванням борошна, то залиште авокадо в пакеті або коробці в темному  місці, поклавши до авокадо яблуко, банан або помідор.

Останні новини:  Господині порадили найпростіший спосіб, як очистити килим від пилу у домашніх умовах

Помідори

Дозрівання помідорів насамперед залежить від температури, вона має бути достатньо теплою, щоб процес запустився. Покладіть їх на полицю у теплому місці та накрийте газетою. Скористатися можна картонною коробкою або паперовим пакетом (у нього, щоправда, вміститься менше овочів), а для ще швидшого результату знову додайте провідників етилену (банан або авокадо). Якщо ви маєте справу із зеленими помідорами, то зверніть увагу: коли плоди дозріють, вони здаватимуться твердими, але водночас пухкими при легкому стисканні.