Влада Ірану не знає, як повідомити народу про загибель президента Раїсі

20.05.2024   13:41    29

Президент Ірану Ібрагім Раїсі, скоріше за все, дійсно загинув. Зараз влада Ірану думає над тим, як повідомити про це людям, щоб не викликати хаосу в країні. Офіційно підтвердження смерті Раїсі іранська влада все ще не робила.

Про це написав старший викладач історії та політології в Університеті Клемсона Араш Азізі у статті для американського The Atlantic. Він зазначив, що інформацію повідомило йому власне джерело, наближене до президента Ірану. Проте підтвердити інформацію самостійно він не зміг.

Останні новини:  Шольц розповів про втрати росіян на фронті

“Смерть Раїсі підтверджена, влада шукає спосіб повідомити цю новину, не викликаючи хаосу. Я не зміг самостійно підтвердити це”, – зазначив він.

Азізі також акцентував на тому, що Іран – не та країна, де президент може загинути випадково. Але з іншого боку, в Ірані постійно стаються авіакатастрофи через те, що республіка знаходиться у міжнародній ізоляції та під санкціями.

“У попередні роки в подібних аваріях загинули щонайменше два міністри кабінету міністрів і двоє провідних воєначальників. Вертоліт Раїсі, який також перевозив міністра закордонних справ Ірану та двох вищих регіональних чиновників, проходив сумнозвісну туманну та гірську місцевість на північному заході Ірану. “Інцидент” цілком міг бути нещасним випадком”, – підсумував він.

Останні новини:  Hanwha створює нову гаубицю Aerospace 8x8: конкурент RCH 155 і Caesar вперше матиме дальність пострілу більше 70 км

Падіння Раїсі

Вертоліт, на борту якого перебував президент Ірану Ібрагім Раїсі, зазнав “жорсткої посадки” вдень 19 травня. На ньому також перебував міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір Абдоллахіян і лідер п’ятничної молитви в Тебрізі аятола Мохаммад Алі Аль-е-Хашем.

Іранські ЗМІ повідомляли, що Раїси вижив після “жорсткої посадки” гелікоптера, на борту якого він перебував, та навіть прямував вже до іншого міста. Втім, пізніше цю інформацію видалили. Згодом ЗМІ розповіли, що повітряне судно вже знайшли. Водночас в МВС Ірану не можуть підтвердити, що глава держави вижив.

Останні новини:  Камала Гарріс офіційно заявила, що балотуватиметься на пост президента США


expert.in.ua