Вчений назвав дату наступного масового вимирання на Землі

09.05.2024   21:40    4002

Кліматолог із Японії створив новий графік, який демонструє масове вимирання видів. Він також розповів про те, коли може наступити наступний кінець світу. При цьому фахівець наголосив, що чергове вимирання на нашій планеті стане вже шостим.


Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на Biogeosciences.

Кліматолог Куніо Кайхо провів чергове дослідження, під час якого було враховано різні фактори, пов’язані з діяльністю людей. Він встановив, що глобальне потепління, а також багато інших причин можуть стати причиною того, що незабаром вимруть всі види живих істот. Це обов’язково станеться, якщо люди не почнуть робити спроби змінити ситуацію. Масове вимирання буде шостим для нашої планети.



Багато фахівців вважають, що вимирання відбудеться до 2100 року. Розрахунки Куніо Кайхо продемонстрували, що ці дані надто перебільшені. Японський кліматолог вважає, що тільки до 2500 року показник середньої температури на планеті може піднятися до критичної позначки. Фахівець проаналізував інформацію щодо температури під час минулих вимирань. Також було враховано дані щодо тих видів, що зникли.

Останні новини:  Надпотужні спалахи на Сонці досягли глибин океанів Землі

Потім було проведено порівняльний аналіз отриманих показників. Він показав, що кількість вимерлих видів повністю залежить від того, які саме температурні аномалії були присутні у звичному для цих видів середовищі проживання. Для того, щоб трапилося найбільше масове вимирання, знадобиться значне підвищення середньої температури на планеті або її падіння. Показник повинен зрости на 9 градусів або впасти на 7 градусів за Цельсієм. Отримані кліматологом результати дещо більші, адже раніше фахівці припускали, що достатньо потепління на 5,2 градусів.



Експерти надали дані щодо того, що глобальна температура підніметься на 4,4 градуса до 2100 року. При цьому збільшення на 9 градусів трапиться не раніше 2500 року, але це трапиться тільки за найбільш песимістичного сценарію. Вимирання деяких видів вже почалося і продовжуватиметься далі, але воно не повинно бути настільки катастрофічним, як раніше.

Останні новини:  Вчені знайшли скам’янілі рештки кальмара-вампіра віком майже 200 млн років

У той же час нові розрахунки не враховують те, наскільки діяльність людини позначається на навколишньому середовищі, адже зараз температура повітря на Землі підвищується значно швидше, ніж раніше. Тому живі популяції не мають достатньої кількості часу для того, щоб адаптуватися до нових умов.