NASA показало візуалізацію чорної діри

10.05.2024   20:00    625

Якщо ви коли-небудь мріяли про політ у чорну діру, але думка про те, що ваше тіло буде спагетізоване (так, це справжній науковий термін) у плазму, вас не приваблює, у NASA є рішення. Пориньте у нову неймовірну 360-градусну візуалізацію того, як це – облетіти чорну діру перед тим, як зануритися в горизонт подій.


Горизонт подій чорної діри – це точка неповернення. Точніше, поверхня неповернення. Ця область відокремлює чорну діру від решти всесвіту. Як тільки щось перетинає цей поріг, ніщо – навіть світло – не може уникнути гравітаційного тяжіння чорної діри. За допомогою суперкомп’ютера NASA тепер можна побачити, як це – літати навколо чорної діри або навіть впасти в неї.

Останні новини:  Людина вперше досягла найвіддаленішого місця на Землі

“Люди часто запитують про це, і моделювання цих важкоуявних процесів допомагає мені пов’язати математику відносності з реальними наслідками в реальному всесвіті”, – говорить астрофізик Джеремі Шніттман з Центру космічних польотів імені Годдарда НАСА, який створив візуалізації.



“Тому я змоделював два різні сценарії: один, де камера – дублер відважного астронавта – просто не долітає до горизонту подій і вилітає назад, і другий, де вона перетинає межу, вирішуючи свою долю”.

Чорна діра, про яку йдеться, подібна до Стрільця А*, надмасивної чорної діри в центрі Чумацького Шляху. Її маса в 4,3 мільйона разів перевищує масу нашого Сонця, а горизонт подій становить 25 мільйонів кілометрів (16 мільйонів миль) в поперечнику. У візуалізації ви рухаєтеся швидше за світло, починаючи з 640 мільйонів кілометрів (400 мільйонів миль) до наближення до чорної діри. І це добре, що вона надмасивна.

Останні новини:  Вчені показали, як гігантський кальмар використовує фари, щоб засліпити жертву (відео)

“Якщо у вас є вибір, ви захочете потрапити в надмасивну чорну діру”, – пояснив Шніттман. “Чорні діри зоряної маси, які містять до 30 мас Сонця, мають набагато менші горизонти подій і сильніші приливні сили, які можуть розірвати об’єкти, що наближаються, ще до того, як вони досягнуть горизонту”.



У цій другій симуляції камера наближається до надмасивної чорної діри і падає на неї, перш ніж їй вдається втекти.

Якби ви дійсно змогли облетіти чорну діру, ваше відчуття часу також змінилося б. Такий об’єкт зробить вас молодшим, оскільки час сповільниться завдяки вашій швидкості та його гравітації. Для віддаленого спостерігача ви б ніколи не перетнули горизонт, навіть якщо б перетнули його. Якби ви були в орбітальній подорожі, ви б повернулися молодшим. У цій візуалізації ви були б на 36 хвилин молодші за того, хто залишився на початковій позиції.

Останні новини:  Neuralink Ілона Маска шукає претендентів для імплантації мозкового чипа

“Ця ситуація може бути ще більш екстремальною, – зазначив Шніттман. Якби чорна діра швидко оберталася, як показано у фільмі “Інтерстеллар” 2014 року, вона повернулася б на багато років молодшою, ніж її товариші по кораблю”.

Чорні діри – захоплюючі і дуже складні об’єкти, тому візуалізації, подібні до цієї, допомагають оживити деякі з їхніх особливостей.



nnews.com.ua