Можуть собі дозволити лише обрані: в якому місті світу найдорожче жити

26.05.2024   19:12    19

Станом на першу половину 2024 року найдорожчим містом світу для проживання назвали адміністративний центр Бермудських островів – Гамільтон. Там мешкають лише забезпечені люди, але постійна чисельність населення становить приблизно тисячу осіб.

Містечко опинилося на першому місці в рейтингу від сербського сервісу Numbeo.

Дослідники взяли за основу ціни Нью-Йорка, розрахувавши індекс на основі середніх витрат родини з чотирьох осіб. Для нього базовий індекс завжди дорівнює 100%. Всі інші міста розміщуються нижче або вище, що показує, на скільки дорожче або дешевше там жити на противагу американському мегаполісу.

Укладачі рейтингу порівняли світові міста за кількома критеріями, зокрема:

  • індексом вартості життя (враховує ціни на споживчі товари);
  • індексом оренди нерухомості;
  • сумісним індексом перших двох категорій;
  • купівельною спроможністю місцевих жителів;
  • цінами у закладах харчування;
  • індексом харчових продуктів.
Останні новини:  Іспанія передасть Україні додаткову батарею ЗРК Hawk

За результатами оцінювання першу сходинку зайняв Гамільтон, розташований посеред Атлантичного океану. Його індекс вартості проживання сягнув рівня 137,4%, що стало максимальним значенням у 2024 році.

 Фото: Google Maps, Tripadvisor Фото: Google Maps, Tripadvisor

Фото: Google Maps, Tripadvisor

Відомо, що в Гамільтоні зареєстрована велика кількість страхових компаній і банків, а місцеве населення складається переважно з багатіїв. Там постійно засилля туристів, тож економіка процвітає. Населений пункт служить штаб-квартирою для багатьох конгломератів, зокрема:

  • Accenture (спеціалізується на управлінському консалтингу, технологічних послугах і аутсорсингу);
  • Bacardi (міжнародний спиртогорілчаний виробник);
  • Tyco International.
Останні новини:  Камала Гарріс офіційно заявила, що балотуватиметься на пост президента США

Зазначимо, Numbeo є величезною базою даних про споживчі ціни, вартість нерухомості та якість життя. Його заснували в далекому 2009 році, відтоді сервіс наповнюють інформацією як звичайні користувачі, так і оператори сайту, які потім фільтрують та об’єднують все за допомогою алгоритмів.




Десять найдорожчих міст світу за вартістю життя.Десять найдорожчих міст світу за вартістю життя.Десять найдорожчих міст світу за вартістю життя. Фото: Скриншот

Українські міста в рейтингу Numbeo

Кілька українських населених пунктів також потрапили у список. Звісно, це одні з найбільших міст нашої держави. Столиця опинилася на 309 місці з індексом вартості життя 32,3%. Далі розмістилися Одеса – 29,3%, Харків – 28,7%, Львів – 28,6% та Дніпро – 28,4%.

Останні новини:  Британський генерал застерігає про потенційну війну до 2027 року

Якщо порівняти київські показники з базовими, тобто нью-йоркськими, то виходить, що у столиці України орендна плата дешевша на 82%, харчові продукти коштують менше на 71%, ціни в ресторанах не дотягують до американських на 70%, а купівельна спроможність – на 66%.

Варто зазначити, що індекс вартості життя в Цюріху та Сінгапурі, які постійно лідирують у схожих рейтингах, сягає 118,3% та 81,9% відповідно. Їхній статус чи не найдорожчих міст світу підтверджують стратегічне розташування, активність торгівлі та фінансових операцій, розвинена інфраструктура, стабільна політична обстановка, попит на нерухомість преміум-класу і предмети розкоші тощо.


expert.in.ua