Франція надасть Україні більше ракет SCALP - ЗМІ

10.05.2024   20:47    236
Франція надасть Україні більше ракет SCALP - ЗМІ

Фото: Getty Images

Ракета SCALP – французька версія британської Storm Shadow

Проєкт під назвою Chrysalide повністю фінансується урядом Франції через фонд допомоги Україні.

Франція надасть Україні більше далекобійних крилатих ракет Scalp, однак при цьому вона не спустошить власних стратегічних ракетних запасів. Про це повідомило видання Radio France Internationale (RFI).


“Франція виявила у своїх арсеналах кілька партій крилатих ракет Scalp у так званих коконах. Кокон – це водонепроникна упаковка, яка використовується для захисту і збереження обладнання з метою його можливого повернення на озброєння”, – йдеться в розслідуванні.

Французькі фахівці вирішили поєднати два типи запасів – з одного боку вони мали старі ракети, що відпрацювали свій ресурс, але були неушкодженими. З іншого боку, “кокони, що містили ракети, які більше не були придатні до експлуатації, оскільки певна кількість деталей або компонентів була видалена, щоб підтримувати інші Scalp, розгорнуті в ескадрильях ВПС, у робочому стані”.



Через це чином французи започаткували програму з удосконалення старих ракет під назвою Chrysalide (Лялечка – це початковий етап перетворення гусені на метелика – ред.)



За даними журналістів, усі ці компоненти мають повернутися на заводи компанії MBDA в місті Бурж та пройти модернізацію за прискореною процедурою.

Останні новини:  Індія підтвердила участь у Глобальному саміті миру

“За словами джерела, близького до справи, це високоефективний економічний підхід, оскільки Scalp, які були в коконах, все одно мали бути утилізовані”, – розповідають розслідувачі.

Тож їх доставлять в Україну за ціною у чверть вартості нової ракети. Проєкт повністю фінансується урядом Франції через фонд допомоги Україні. Найголовніше, ця схема жодним чином не вплинула на потреби французьких збройних сил.

Останні новини:  Іспанія відкликала посла в Аргентині через слова президента Мілея

Існують також “експортні” версії ракет SCALP, однак вони не можуть бути запрограмовані за допомогою французьких комп’ютерів. Ракети для України мають бути сумісні з системою підготовки, яку Париж надав Києву.

На пресконференції у січні президент Франції Еммануель Макрон сказав, що близько 40 ракет SCALP дальнього радіусу дії та кількасот бомб будуть доставлені до України протягом найближчих тижнів.

Це вже вдруге, коли Париж надає таку зброю Україні. Першу партію використали переважно в Чорному морі. Так у вересні внаслідок потужного ракетного удару було знищено два кораблі в сухому доці в порту Севастополя.

Останні новини:  Пісторіус запросив ще 3,8 млрд євро для України

Ракети Scalp також використовувалися для знищення основних логістичних об’єктів, що забезпечували російський фронт.


Ракета SCALP – французька версія британської Storm Shadow. Ця далекобійна зброя може вражати цілі на відстані до 500 км. Ракети рухаються зі швидкістю понад 1000 км/год на висоті 30-40 метрів. Вона також може проникати в бетон на кілька метрів і підривати 450-кілограмовий заряд.

Раніше ЗМІ повідомили, що Італія долучилася до постачань Україні ракет Storm Shadow. При цьому італійський уряд поки що офіційно не повідомляв про передачу ракет цього типу.


korrespondent.net