Дрон СБУ встановив рекорд: що він знищив в Росії

10.05.2024   10:44    1601
Дрон СБУ встановив рекорд: що він знищив в Росії

Фото: РосЗМІ

Пожежа на нафтобазі в селищі Юрівка біля Анапи

Український безпілотник вдарив по нафтопереробному заводі у російській Башкирії, подолавши рекордні 1500 км.

Далекобійний безпілотник 9 травня вразив один з найбільших нафтопереробних заводів у Росії – Газпром нафтохім Салават.  НПЗ знаходиться в республіці Башкортостан. Таким чином український дрон встановив рекорд, подолавши відстань у 1500 кілометрів.


Спецоперація СБУ

Ця атака була організована Службою безпеки України, повідомляє низка ЗМІ з посиланням на поінформовані джерела. У відомстві підтверджують, що їхній БПЛА встановив “історичний рекорд”, подолавши таку відстань.



Атакований Газпром нафтохім Салават є одним із найбільших у Росії виробничих комплексів із нафтопереробки та нафтохімії. Він спеціалізується на виробництві бензину, дизельного палива, інших нафтопродуктів, зріджених газів, бутилових спиртів, пластифікаторів, поліетилену, полістиролу, аміаку та карбаміду.

Останні новини:  У Росії перетворюють пологові будинки на військові шпиталі - ЗМІ

“СБУ вкотре довела, що має потужні технологічні рішення, які допомагають завдавати ворогу болючих ударів. Це означає, що російські НПЗ і нафтобази, що працюють на ВПК, не можуть почуватися в безпеці навіть у глибокому тилу”, – повідомило джерело для Інтерфакс-Україна.

Що вдалось знищити

За даними російського Telegram-каналу Baza, після атаки дрона на НПЗ там почалася пожежа. БпЛА влучив в установку каталітичного крекінгу – це важливий елемент технологічного процесу нафтопереробки.



За словами голови Башкирії Радія Хабірова, “після появи дрону на території підприємства з’явився осередок задимлення”. Водночас він стверджує, що зараз завод працює у штатному режимі.

Останні новини:  Сили оборони в ніч на 19 травня знищили вороже судно

Водночас, за даними МНС Росії, постраждала тільки насосна станція, але пожежі не було.

Через атаку дрона влада міста Салават скасувала концерт до 9 травня, а мер Артур Рундау закликав громадян “не піддаватися паніці”.

Удари по іншим НПЗ

У ніч на 9 травня територію Росії атакували декілька дронів-камікадзе. БпЛА вдарили по прикордонному російському Бєлгороду та Краснодарському краю, де розташовані нафтобази росіян.

Останні новини:  NYT про нового главу МО РФ

Зокрема, були уражені дві нафтобази в селищі Юрівка біля Анапи, які знаходяться приблизно за два кілометри один від одного. Так, один безпілотник атакував нафтобазу ТОВ Лукойл, внаслідок чого один резервуар з нафтою було пошкоджено, стався витік палива, пожежа не виникла, пишуть російські пабліки.

Ще сім безпілотників вдарили по сусідній нафтобазу – ТОВ Темп, вона спеціалізується на зберіганні мазуту. Зайнялися три цистерни з мазутом.

За інформацією українських ЗМІ, саме нафтобази в селищі Юрівка є перевалочними для постачання пального російським військам у Криму, оскільки розташовані неподалік окупованого півострова.


korrespondent.net