Як схуднути за допомогою зеленого чаю

29.04.2024   00:17    858

Вчені довели: зелений чай допомагає втрачати вагу без зміни режиму харчування.

Любите чай? Насолоджуєтеся здоровою альтернативою газованій воді і соку? Ласкаво просимо в клуб: в одній тільки Америці живуть 158 мільйонів ваших однодумців, і за останній рік вони випили ні багато ні мало, а 80 мільярдів (мільярдів!) чашок чаю. І це в Штатах, традиційно “кавовій” країні.


Чорний чай все ще є найпопулярнішим – на нього припадає близько 84 відсотків загального обсягу – але статистика вказує, що вживання зеленого чаю зростає. Цілком ймовірно, це пов’язано не тільки з легким свіжим смаком, але і з тим фактом, що він допомагає втрачати вагу. Ми вирішили як слід вивчити питання і розібратися, як же все-таки пити зелений чай так, щоб схуднути?

Зелений чай дійсно може допомогти схуднути

Кілька досліджень показали, що флавоноїди та кофеїн у зеленому чаї сприяють метаболізму метаболізму, збільшенню окислення жирів і навіть підвищенню чутливості до інсуліну. Одне з досліджень продемонструвало, що люди, які вживали зелений чай і кофеїн, втратили в середньому 1,5 кг за 3 місяці, не змінюючи звичного режиму харчування. Вчені підрахували, що прискорення обміну речовин приблизно дорівнює додатковим 100 калорій на добу.

Останні новини:  Експерти назвали “небезпечні” кімнатні рослини

Деякі сорти зеленого чаю ефективніше для схуднення, ніж інші

Якщо ви готові озброїтися чаєм і кинутися в атаку на зайву вагу, найрозумніше вибрати чай матчу — з усіх сортів він найбільш багатий корисними речовинами і антиоксидантами. Дієтологи пояснюють це технологією виробництва матча (або матча, як його ще називають), при якій задіюється весь лист цілком. Чайний подрібнюється в порошок, заварюється і вживається повністю. У більшості інших сортів чаю ми використовуємо тільки відвар.

Є правильний і неправильний спосіб заварювати зелений чай

Кипляча вода шкідлива для дорогоцінних катехінів (корисних хімічних речовин, що знаходяться в чаї), тому будьте обережні, збережіть максимум користі! Доведіть воду до кипіння і залиште її постояти минути десять (нехай подумає про свою поведінку). Залийте гарячою водою заварку і почекайте ще хвилину перед подачею на стіл (тепер і вам пора подумати про вічні цінності). Звичайно, час приготування може бути скорочено або збільшено – в залежності від вашого смаку і переваг. Але сильно варіювати рецептуру краще не варто, ефект буде вже не той. Смак теж може постраждати: чай, заварений окропом, починає сильно гірчити.

Останні новини:  Від діабету, хвороб серця і холестерину: названі два корисні продукти

Зелений чай добре впливає на здоров’я в цілому

У зеленому чаї є не тільки чудові антиоксиданти, а й інші корисні компоненти, що поліпшують роботу мозку і надають антиканцерогенний ефект. Чай – один з найбільш корисних напоїв, який варто регулярно пити навіть тим, хто повністю задоволений своєю вагою. Але будьте обережні з чайною “компанією”: цукор або мед в напої може нівелювати користь.

Більше – не означає краще

Поглинати зелений чай літрами не варто, більший обсяг не прискорить втрату ваги. Значимий ефект з’являється вже при вживанні 2-2,5 чашок в день. Більш того, надлишок чаю може привести до неприємних наслідків.

Останні новини:  У США медики назвали чотири продукти, які провокують закреп

А що трапиться, якщо пити багато зеленого чаю занадто багато?

Парацельс писав “Все є отрута і все є ліки. Тільки доза робить ліки отрутою і отруту ліками”. До зеленого чаю ця цитата відноситься повною мірою.





У невеликих кількостях чай бадьорить, але варто переборщити — і здрастуй, подруга-безсоння. Кофеїн тонізує, але після декількох чашок може викликати підвищення артеріального тиску. Чай прискорює обмін, але підвищує ризик загострення гастриту через подразнення слизової дубильними речовинами. Сечогінний ефект може допомогти з набряками, а може погіршити їх (або привести до веселої ночі під прапором сечового міхура). У молодих мам може покращитися лактація, а може вирости тривожність.

А ще зелений чай зовсім – зовсім не дружить з алкоголем, їх поєднання токсично діє на печінку.

Дуже важливо самостійно визначити індивідуальну реакцію вашого організму на зелений чай. Так ви зможете отримати максимум користі, уникаючи негативних побічних ефектів.