Україна "спортивними літаками" атакує єдиний стратегічний радар РФ, — Forbes (відео)

18.04.2024   22:38    2654

Журналісти стверджують, що на опублікованих записах модифікований спортивний літак “Аеропракт А-22” летить у бік РЛС “Контейнер”. Потім клуби диму піднімаються над місцем вибуху.

Наступною ціллю українських роботизованих літаків із вибухівкою після заводу в Єлабузі став великий російський радар, радіус дії якого перевищує 3000 км. Він встановлений у місті Ковилкіно (Мордовія), за 600 км від лінії фронту в Україні. Про це пише Forbes.






Минулого тижня Україна використовувала далекобійні дрони, щоб вразити масивний радар, але, як повідомляється, вийшла промашка. Під час другої спроби вже було ближче. Дрони наблизилися до радіолокаційної установки зі 145 щоглами, висота кожної з яких — близько 30 метрів.

Останні новини:  В Перу пасажирський автобус зірвався зі скелі: десятки жертв та поранених (відео)

На відео, знятому, судячи з усього, російськими громадянами, видно, як модифікований спортивний літак “Аеропракт А-22” летить у бік РЛС “Контейнер”, а потім клуби диму здіймаються над місцем вибуху.

БПЛА атакував російську РЛС “Контейнер”

“Контейнер” не вразити одним дроном. Радар розташований за сотні километрів від українських позицій, його компоненти розміщені на віддаленій відстані один від одного. Але варто очікувати, що Україна продовжить завдавати ударів по цьому унікальному радару.

Останні новини:  МЗС України опублікувало перше звернення ШІ-аватара Вікторії (відео)

РЛС “Контейнер” оцінюється в 110 млн доларів. Це єдиний у Росії загоризонтний радар, спрямований на захід для спостереження за повітряним простором Європи. Інші великі російські радари відстежують те, що відбувається на півночі.

Сигнал радіолокатора відбивається від іоносфери й огинає кривизну Землі. Під час холодної війни світові ядерні держави розгортали такі радари для раннього попередження про наближення атомного удару. Сьогодні вони також дають змогу виявляти і відстежувати літаки, ракети і дрони з дуже великої відстані.

Останні новини:  Ferrari показала створення двох особливих суперкарів (ВІДЕО)

Ці радари не обов’язково настільки ж точні, як звичайні, які відстежують передову. Навпаки, потужні радари мають бути несприйнятливими до всього, окрім ударної зброї найбільшої дальності, якою володіють небагато людей. Протягом більшої частини повномасштабної війни командири російських ППО могли бути спокійні: “Контейнер” перебував далеко за межами досяжності українських дронів.

Але за іноземної допомоги найкращі українські інженери розробили абсолютно нові ударні дрони дальньої дії. А з початку цього року ці БПЛА пролітали сотні кілометрів углиб Росії і завдавали ударів по авіабазах, штаб-квартирах, нафтобазах і стратегічних підприємствах.