У Мюнхені встановили пам’ятник жертвам Голодомору в Україні

17.04.2024   09:08    236

У німецькому місті Мюнхені, неподалік кафедрального собору Покрови Пресвятої Богородиці, встановили пам’ятник жертвам Голодомору в Україні.

Про це повідомив екзарх для українців греко-католиків у Німеччині та Скандинавії єпископ Богдан Дзюрах.

“Новий пам’ятник жертвам Голодомору в Україні, освячений сьогодні біля нашої катедри в Мюнхені, несе в собі нове послання життя, надії, воскресіння для нашого народу. Нехай це пам’ятник стане для нас усіх спонукою до живої пам’яті, тобто оживленої молитвою і добрими ділами для стражденних і знедолених сьогодні”, – написав владика Богдан на своїй сторінці у Фейсбук.


Фрагмент української вишивки в підніжжі монумента пригадує нашу українську ідентичність і наш національний історичний шлях, в якому часто переплітаються два кольори – “червоне то – любов, а чорне то – журба”.

Останні новини:  Допомога від США: у WP дізналися, що “особливо” вплинуло на рішення Джонсона

Колючий дріт, яким сповиті колоски, пригадує про злочини і злодіяння, які здійснила і надалі здійснює російська імперія зла – спершу царська, відтак – комуністична, а нині – путінська.



Розламані жорна та зламані колоски – символ поламаних людських доль мільйонів українців.

голодомор

Цитата на пам’ятнику “Не забудемо трагедій минулого, щоб не пережити їх знову” взята з пам’ятника жертвам Голодомопу і політичних репресій в Маріуполі, який окупанти знищили 19 листопада 2022.

“Вона наочно ілюструє, що російська геноцидна політика проти нашого народу триває і надалі і що кожен на своєму місці має спричинятися до захисту, до перемоги і до відбудови України”, – розповів екзарх для українців греко-католиків у Німеччині та Скандинавії.

Три колоски, що тягнуться до неба, до святості, до Бога, назавжди будуть свідчити про невмирущість віри і силу духа українського народу, земля із братської могили жертв Голодомору на Київщині та кущ калини є свідками єднання українців Німеччини з їхньою матірною землею.



Владика Богдан Дзюрах висловив вдячність скульпторам Олесю Сидоруку та Борису Крилову,  Консулові України в Мюнхені, усім жертводавцям та всім, хто спричинився до виготовлення і встановлення цього пам’ятника.

Останні новини:  Подружжя з РФ роками жило в Чехії і координувало операції ГРУ - ЗМІ

 



pb-news.info