Сюрприз: зонд NASA побачив щось особливе на вулканічному супутнику Юпітера Іо (відео)

19.04.2024   19:34    1734

Нові дані космічного апарату “Юнона” дали змогу вченим побачити крупним планом цікаві особливості пекельного супутника Юпітера.

Під час двох недавніх прольотів повз Іо зонд “Юнона” надав вченим з NASA кілька дивовижних сюрпризів. Вчені змогли побачити крупним планом дві вражаючі особливості на поверхні супутника Юпітера: круту гору і острови посеред лавового озера, пише Gizmodo.






Космічний апарат “Юнона” здійснив дуже близькі обльоти Іо, який є найвулканічнішим світом у Сонячній системі, у грудні 2023 року і в лютому 2024 року. Під час цих польотів апарат перебував на відстані 1500 км від поверхні Іо. Це дало можливість отримати перші знімки північних широт супутника крупним планом.

Останні новини:  Сирський показав відео знищення окупантів на фронті в Україні (ВІДЕО)

Вчені перетворили отримані дані на анімації, на яких показано дві найбільш вражаючі особливості супутника Юпітера. Вдалося створити візуалізацію гори, яка отримала назву Steeple Mountain. Хоча її висота не вказується, найвищою горою на Іо є Південна Боосавла, висота якої становить понад 17 км. Також учені візуалізували величезне лавове озеро на Іо під назвою Патера Локі, діаметром понад 200 км.

Останні новини:  ЗСУ завдали удару по полігону росіян на Луганщині: момент показали на відео

За словами вчених, на Іо знаходиться величезна кількість вулканів і зонду “Юнона” вдалося навіть побачити виверження деяких із них. Нові дані дали змогу вченим побачити острови, які розташовані посеред лавового озера. Також астрономи отримали нову інформацію, яка вказує на те, що деякі частини поверхні Іо гладкі, як скло, і нагадують обсидіанове скло, створене вулканом на Землі.

Іо супутник ЮпітераFullscreen
За словами вчених, на Іо знаходиться величезна кількість вулканів і зонду “Юнона” вдалося навіть побачити виверження деяких з них
Фото: NASA

Зібрані дані показують, що Іо не тільки має поверхню, яка більш гладка порівняно з іншими головними супутниками Юпітера (Європою, Каллісто і Ганімедом), але також має полюси, на яких температура нижча, ніж у середніх широтах.

Останні новини:  Чоловік сховав змій у своїх штанях і намагався потрапити на борт літака (відео)

За словами вчених, постійна вулканічна активність на Іо робить цей світ непридатним для життя. Тим не менш, Іо надає унікальну можливість вченим зрозуміти еволюцію Сонячної системи. Поверхня Іо постійно оновлюється, адже лавові потоки вкривають наявну породу, охолоджуються і створюють нові шари на поверхні.