Мертва зірка освітила потужним спалахом сусідню галактику

28.04.2024   07:31    970

Сплеск гамма-випромінювання вказав на позагалактичний спалах магнетара – молодої нейтронної зірки з винятково сильним магнітним полем.


У листопаді 2023 року космічна обсерваторія “Інтеграл” Європейського космічного агентства випадково помітила незвичайне явище. Усього на десяту частку секунди сусідню галактику Сигара (М82) освітив короткий сплеск гамма-випромінювання. Аналіз показав, що вчені вперше спостерігали рідкісний випадок гігантського спалаху магнетара за межами Чумацького Шляху.

Усього за кілька секунд після виявлення спалаху дані було передано на Землю, і програми автоматично визначили місце розташування вибуху. Астрономи націлили на галактику Сигари космічні та наземні телескопи, щоб визначити джерело випромінювання.



Рентгенівський телескоп XMM-Newton, що підключився до спостереження, показав тільки газ і зірки. Це виключило версію про можливе зіткнення нейтронних зірок: така подія може створити спалах гамма-випромінювання, але має супроводжуватися післясвітінням у рентгенівському спектрі та гравітаційними хвилями.



Яскравий спалах гамма-випромінювання і відсутність післясвітіння в рентгенівському та оптичному спектрі. Зображення: ESA/Integral, ESA/XMM-Newton, INAF/TNG, M. Rigoselli (INAF), відомості про ліцензію

Наземні телескопи, які вивчили галактику через кілька годин після вибуху, також не показали жодних аномалій. “З огляду на відсутність сигналу в рентгенівських променях і видимому світлі, а також відсутність гравітаційних хвиль, виміряних детекторами на Землі, ми впевнені, що сигнал надходив від магнетара”, – говорить Сандро Мерегетті, співавтор дослідження з Національного інституту астрофізики в Мілані.

Останні новини:  Дитина-гібрид людини та неандертальця переписала історію людства

Коли вмирають зірки, маса яких щонайменше у вісім разів більша за сонячну, вони вибухають надновою і залишають після себе чорну діру або нейтронну зірку. Щільні залишки, що нагадують гігантські атомні ядра, швидко обертаються і генерують потужні магнітні поля.

Магнетарами називають мертві зірки з надзвичайно сильними магнітними полями – у 10 тис. і більше разів більшими, ніж у звичайних нейтронних зірок. Вони вирізняються різкими спалахами випромінювання, які в рідкісних випадках можуть досягати гігантських розмірів. Наприклад, у грудні 2004 року, такий викид енергії від мертвої зірки, розташованої за 30 000 світлових років від Землі, вплинув на верхні шари атмосфери Землі, подібно до спалахів на Сонці.

Останні новини:  Користувачі TikTok більше схильні до азартних ігор - вчені

Спалах, виявлений “Інтегралом”, є першим підтвердженням існування магнетара за межами Чумацького Шляху, зазначають учені. І це відкриття – рідкісна удача: подію, що триває частки секунди, можна спіймати тільки якщо обсерваторія дивиться в потрібний час у правильному напрямку.


cikavosti.com