Космічний зонд знайшов вуглецевий слід, який залишає Венера

19.04.2024   20:05    449

Іони вуглецю тікають у космос з атмосфери Венери, показали вимірювання BepiColombo.

Короткочасне зближення зонда BepiColombo з Венерою під час виконання гравітаційного маневру на шляху до Меркурія дало змогу дослідникам спостерігати загадкову втрату газів з атмосфери планети. Прилади супутника вперше зафіксували слід із позитивно заряджених іонів вуглецю, який тягнеться за Венерою.


Прилади космічного зонда зібрали дані з частини магнітосфери Венери, яку раніше не вивчали. Результати показали, що атоми вуглецю і кисню прискорювалися до таких високих швидкостей, що могли уникнути гравітаційного тяжіння планети. На відміну від Землі, Венера не має власного магнітного поля. Натомість воно взаємодіє із сонячним вітром, створюючи слабку “індуковану магнітосферу”.



Траєкторія руху BepiColombo під час зближення з Венерою. Зображення: Nature Astronomy, Hadid et al.; LPP, CNRS; Venus: ESA/MPS

BepiColombo пройшов через магнітосферу Венери 10 серпня 2021 року. Аналізатор мас-спектра (MSA) і аналізатор іонів ртуті (MIA) – провели понад 90 хвилин спостережень. За цей час зонд отримав дані про хімічні та фізичні механізми, що спричиняють викид атмосфери.

Це важкі іони, які зазвичай повільно рухаються, тому ми все ще намагаємося зрозуміти механізми, які діють на Венері. Можливо, електростатичний “вітер” забирає їх від планети, або вони можуть бути прискорені за допомогою відцентрових процесів, – говорить Ліна Хадід, співавтор дослідження

Планетологи вважають, що мільярди років тому на Венері, ймовірно, була набагато помірніша атмосфера. Однак з часом такі фактори, як сильний парниковий ефект, призвели до неконтрольованого процесу нагрівання, випаровування більшої частини води і перетворення Венери на розпечену і ворожу планету.



Дослідники сподіваються, що, спостерігаючи за тим, як Венера зараз втрачає іони з атмосфери, вони зможуть зрозуміти, що сталося з планетою в минулому. Заплановані місії допоможуть зібрати більше даних.

Останні новини:  Нові види кидають виклик теоріям походження ссавців


cikavosti.com