9 запахів у будинку чи квартирі, які не можна ігнорувати

19.04.2024   02:51    592

Газ, аміак і несподіваніші варіанти, при яких варто насторожитися.

1. Запах газу

Природний газ нічим не пахне, але до нього додають сірчисту сполуку меркаптан, яка дає характерний неприємний аромат. Якщо він з’явився у вас у будинку, можливо, десь стався витік.


Перекрийте газовий кран, відкрийте вікна і якнайшвидше зателефонуйте до аварійної служби за телефонами 104 або 112. Телефонуйте з мобільного телефону, а не зі стаціонарного. Не вмикайте світло та електроприлади. Це важливо, тому що найменша іскра ризикує обернутися спалахом.

2. Запах вогкості

Він може сигналізувати про появу в будинку плісняви. Причому вона не тільки дає неприємний запах, але й здатна привести до загострення астми та алергії.



Цвіль любить сирі місця на зразок ванної та кухні, так що в першу чергу огляньте їх.

3. Запах каналізації

Якщо у всій квартирі пахне як на очищувальній станції, можливо, десь у будинку прорвало каналізаційну трубу. Біогаз, що утворюється в каналізаційних колекторах, містить токсичні вибухонебезпечні компоненти: сірководень та метан. Так що не відкладаючи зверніться до компанії, що управляє, або викличте сантехніка.

Останні новини:  Це руйнує ваш шлюб: 8 ознак, що жінка є аб'юзером

4. Запах диму

Навіть слабкий запах диму не варто ігнорувати. Якщо ви відчуваєте його тільки тоді, коли натискаєте певний вимикач або використовуєте електроприлад, це може говорити про проблеми з проводкою. Вони у свою чергу створюють загрозу загоряння та пожежі, тому якнайшвидше викличте електрика.

5. Запах риби

Якщо ви не купували і не готували морепродукти, а запах у будинку є, це може бути ознакою того, що якийсь електроприлад перегрівається. Їдкий, схожий на рибний запах з’являється, коли пластик, гума чи інший матеріал поруч із цим приладом починає плавитися. Це також може призвести до пожежі, так що викличте електрика, щоб розібратися та усунути причину запаху.

Останні новини:  Названо простий спосіб зробити ранок приємнішим

6. Запах фарби

У багатьох фарбах містяться леткі органічні сполуки (ЛОС) — шкідливі речовини, які випаровуються у процесі висихання. Вони можуть викликати проблеми зі здоров’ям: подразнення дихальних шляхів, головний біль, ураження нервової системи.



Тому обов’язково провітрюйте приміщення під час фарбування та після, а також постарайтеся не перебувати всередині, поки покриття сохне. І наступного разу шукайте фарби з низьким вмістом ЛОС.

7. Запах аміаку

Або, як його ще називають, запах котячої сечі. Якщо ви не використовуєте для прибирання засоби з аміаком і у вас немає кішки, справа може бути в холодоагенті. Раніше в цій якості застосовували аміак, тому якщо у вас старий холодильник, перевірте, чи не він джерело цього запаху. Пам’ятайте, що аміак – токсична речовина, і не намагайтеся усунути проблему самостійно, а викличте майстра.

Останні новини:  Страсний або Чистий четвер: народні традиції, прикмети, та що не можна в цей день

Ще одна причина — десь у квартирі здохнув гризун. Це безпечно, і запах поступово пройде сам. Але вам, можливо, доведеться боротися з мишами чи щурами.

8. Запах немитого собаки

Якщо у вас немає собаки, мабуть, у будинку завелися щури чи миші. Вони можуть стати рознощиками хвороб, тому не пускайте справу на самоплив. Ви можете спробувати позбутися гризунів самостійно або звернутися за допомогою до вашої компанії, що управляє.

9. Запах застарілого поту

Якщо у вас є кондиціонер, швидше за все, справа у ньому. Усередині приладу знаходиться фільтр, у якому накопичуються пил, бруд та бактерії. Періодично його потрібно чистити чи міняти. Якщо ви давно цього не робили, спробуйте, може допомогти.


vsviti.com.ua