Volvo зняла дизельний двигун із виробництва

28.03.2024   15:00    301
Шведська компанія Volvo вирішила повністю відмовитись від дизельного двигуна, а модель XC90 стане останньою на дизельному паливі.

Volvo виконує обіцянку, яку дала минулого року, коли оголосила про припинення виробництва автомобілів з дизельними двигунами на початку 2024 року.  


Продемонстрований XC90, зібраний на заводі компанії в Торсланда, є останнім дизелем, виробленим шведським автовиробником, завершуючи цілу епоху, яка почалася 45 років тому. Знаковий позашляховик не буде проданий, а поїде в музей. 

Volvo дизельний двигун



Марка, що наразі належить Geely, особливо не відслідковувала кількість вироблених дизельних автомобілів до 1991 року, і з тих пір вона створила понад дев’ять мільйонів примірників. Оскільки записи не показують, скільки транспортних засобів було побудовано з 1979 по 1991 рік, загальна кількість набагато більша. Останній представник дизельної породи буде відправлений до музею World of Volvo у Гетеборзі. 



Дизельна історія почалася з 244 GL D6, але він не мав двигуна Volvo. Замість цього він оснащувався атмосферним шестициліндровим агрегатом, запозиченим у Volkswagen і Audi. Лише у 2001 році компанія Volvo представила власний дизельний двигун, п’ятициліндровий мотор, зібраний власноруч на заводі в Шевде. 

Останні новини:  На українському ринку очікується новий недорогий кросовер популярної марки (фото)

У 2017 році Volvo оголосила про плани припинити розробку дизельних двигунів. Минулого місяця в Генті, Бельгія, був виготовлений останній автомобіль з дизельним двигуном (V60). Зараз дизельний двигун повністю зник з модельного ряду. 

Електрокари Volvo 2030Електрокари Volvo 2030
Електрокари Volvo до 2030 року

Наступним кроком є повне припинення виробництва автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння. Хоча інші преміальні бренди, такі як Mercedes і Bentley, відклали свої надто амбітні цілі щодо електромобілів, Volvo дотримується свого плану повністю електричного виробництва до кінця десятиліття. 

Останні новини:  Поліцейські похвалилися новими Ford Mustang GT (Фото)

Європа є останнім бастіоном дизельних автомобілів, але попит скорочується після скандалу Volkswagen Group щодо неправильного обліку викидів. Крім того, суворіші норми викидів змушують автовиробників поступово відмовлятися від дизельних двигунів. Інвестиції, спрямовані на те, щоб дизелі відповідали суворішому законодавству ЄС, будуть дорогими, а оскільки попит падає, немає сенсу витрачати гроші на ці двигуни. 

Останні новини:  Не тільки Lanos: назвали найнадійніші вживані автомобілі Daewoo

Європейська асоціація виробників автомобілів (ACEA) стверджує, що частка ринку дизеля в Європі впала з 16,4 відсотка у 2022 році до 13,6 відсотка у 2023 році. Минулого року повністю електричні транспортні засоби були більш популярними, зайнявши 14,6 відсотка частки, тоді як плагін-гібриди становили 7,7 відсотка. відсотків. Бензинові автомобілі лідирували з 35,3 відсотками. Звичайні гібриди зайняли 25,8 відсотка ринку, тоді як інші типи силової установки припали склали три відсотки. 


motorcar.com.ua