В Україні з 1 квітня по-новому штрафуватимуть роботодавців

21.03.2024   17:01    914


В Україні з 1 квітня, зростуть не тільки мінімальна зарплата та соціальні виплати. Так, цього ж дня в Україні жорсткіше каратимуть роботодавців за незадекларовану належним чином працю співробітників. 


Про це повідомляє Фокус.

Згідно із законом “Про Державний бюджет України на 2024 рік”, мінімальна заробітна плата з 1 квітня зросте і становитиме 8 тисяч гривень. Підстави відповідальності за порушення законодавства про працю прописані у статті 265 Кодексу законів про працю. Штрафні санкції залежать від розміру мінімальної зарплати.

Останні новини:  Готуйтеся, доведеться розщедритися: Нацбанк попередив українців про зростання споживчих цін

Наприклад, якщо роботодавці недотримуватимуть мінімальних державних гарантій щодо оплати праці, то заплатять штраф за кожного працівника, щодо якого скоїли порушення. Розмір штрафу — дві мінімальні зарплати, отже з 1 квітня — це 16 тисяч гривень.



Водночас з 1 квітня, якщо юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які платять єдиний податок, оформлюватимуть працівника на неповний робочий час або за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, але він фактично виконуватиме роботи впродовж усього робочого часу, застосують попередження. Якщо порушення вчинити повторно впродовж двох років, тоді доведеться заплатити штраф, який дорівнюватиме 30-кратному розміру мінімальної зарплатні — 240 тисяч гривень.



За виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків — штраф теж становитиме 240 тисяч гривень.

Останні новини:  Готуйтеся, доведеться розщедритися: Нацбанк попередив українців про зростання споживчих цін

За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) передбачений штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати за кожного громадянина щодо якого скоєно порушення. З 1 квітня він становитиме 80 тисяч гривень.


chasdiy.org