Путін хоче підвищити податки в РФ: експерт розповів про причини та наслідки

28.03.2024   14:24    1283

Володимир Путін цього місяця висунув ідею введення “прогресивного податку” в Російській Федерації. Як пише аналітик Леон Арон у колонці на The Wall Street Journal, ця ідея, яка, напевно, викличе широке невдоволення росіян, є однією з найяскравіших ознак жорсткості фінансового становища, в яке війна з Україною штовхає Москву.


Казначейство Кремля виснажує війна, вартість якої оцінюється в 300 мільйонів доларів на день, плюс масштабне переозброєння і західні санкції. Путін хвалиться торішнім економічним зростанням на 3,6%, але це пов’язано головним чином із трильйонами рублів, які Кремль вклав у військово-промисловий комплекс. Цей “бум” залишив позаду цивільну економіку, обтяжену 16%-вою відсотковою ставкою центрального банку і відтоком молодих робітників на військову службу, оборонні роботи та еміграцію.



“Скарбничка останньої інстанції, Фонд національного добробуту вартістю 135 мільярдів доларів, зберігає тільки 58 мільярдів доларів у ліквідних активах (доларах, акціях і облігаціях), а решта в основному перебуває в китайській валюті та золоті. Минулого року Путін вивів із фонду 38 мільярдів доларів. Ще один рейд може спустошити його”, – ідеться в матеріалі.

Останні новини:  Арешт заступника Шойгу: політолог пояснив, чому досі не зняли самого очільника МО РФ

Зазначається, що підвищення ставки прибуткового податку було важким рішенням.



“З самого початку свого правління, майже чверть століття тому, версія Путіна про оподаткування без представництва являла собою легке оподаткування в обмін на фіктивне представництво. Фіксована ставка прибуткового податку в розмірі 13%, що діє з 2001 року, минулого року принесла лише 6% національного бюджету. Більша частина доходів від прибуткового податку надходить до регіональних урядів, більшість з яких загрузли в боргах і залежать від Москви в повсякденній діяльності. Тепер дефіцит грошових коштів змушує Кремль тягнутися до нижньої частини фінансової бочки, розоряючи провінцію”, – зазначає аналітик.

Останні новини:  Росія спробує захопити якнайбільше територій до прибуття допомоги США - ISW

Нові ставки в 15% і 20% торкнуться близько 20 мільйонів росіян з річним доходом, що трохи перевищує середньорічний показник по країні в 860 000 рублів, або 9500 доларів США. Найвищі заробітки в Росії зосереджені у великих містах, де зазвичай виникають політичні проблеми.

“Путін готує громадськість до того, що російські експерти називають “податковою мобілізацією”. Тонка грань між збереженням соціального миру і платою за війну, якою Путін ішов уже два роки, стала ще вужчою”, – додав експерт.

Останні новини:  Дрони атакували два НПЗ у Краснодарському краї РФ

Кремль має намір відстежувати перебування своїх громадян за кордоном і блокувати їм рахунки в російських банках. Про це пишуть російські ЗМІ з посиланням на дані джерел.

Стверджується, що Міністерство фінансів Росії підготувало проєкт постанови, якою банки та інші фінустанови будуть зобов’язані відстежувати перебування своїх клієнтів-фізосіб за кордоном і вимагати в них інформацію про їхнє податкове резидентство.


uapress.kyiv.ua