Після нападу на підмосковний концертний зал у Росії наростає міжетнічна ворожнеча - NYT

28.03.2024   12:00    1191

У Росії після нападу на підмосковний концертний зал «Крокус Сіті Холл» посилилася антимігрантська риторика, що загрожує перерости у міжетнічну ворожнечу всередині РФ.


Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації The New York Times за середу.

Найпалкіші прибічники правителя РФ Володимира Путіна – російські націоналісти, чиї дописи в соцмережах переповнені ксенофобськими закликами й твердженнями.

Мільйони трудових мігрантів та росіян з-поміж етнічних меншин і раніше стикалися з ксенофобією, тепер же вона значно посилилася, оскільки четверо затриманих, які нібито причетні до нападу, є вихідцями з Таджикистану.

Останні новини:  Росія спробує захопити якнайбільше територій до прибуття допомоги США - ISW

«Мігранти потрібні як гарматне м’ясо» для російської армії «і як робоча сила», сказала російська правозахисниця Світлана Ганнушкіна. «І коли їм (владі) потрібно буде виконати план боротьби з тероризмом, вони також зосередяться на цій групі» таджиків, додала вона.



«Вони хапатимуть таджиків і звинувачуватимуть українців, – сказала Ганнушкіна. – Це було зрозуміло від самого початку».

Останні новини:  У РФ щотижня блокують по 300 тисяч "сірих" сім-карт - ЗМІ

Зазначається, що таджики в Москві настільки налякані, що майже не виходять на вулицю. Вони тепер побоюються не лише депортації, а й того, що їх можуть силоміць послати на війну проти України.

Путін завжди прагнув використовувати етнічну напруженість у власних цілях. Його прихід до влади був пов’язаний з війною в Чечні, де Росія намагалася жорстоко придушити сепаратистські рухи. Путін також сприяв розпалюванню сепаратизму в грузинських регіонах Південна Осетія та Абхазія для подальшої їх окупації.



Напад на концертну залу стався увечері 22 березня. У будівлі перебувало понад 6 тис. осіб. Група озброєних чоловіків відкрила вогонь по відвідувачах з автоматичної зброї. Будівля була підпалена.

Останні новини:  ФСБ заявила про затримання у Твері псевдомінерів мостів

Фото: AA


news-xl.net