Немає сил терпіти: Нобелівські лауреати влаштували маніфест Путіну

28.03.2024   13:51    349

Тридцять дев’ять Нобелівських лауреатів просять світових лідерів підтримати Україну у визвольній боротьбі проти Кремля і, зокрема, російського правителя Володимира Путіна.

Текст звернення опублікувало видання “Т-інваріант”. У ньому науковці акцентували, що саме диктатор був тим, хто розв’язав війну.


“Два роки тому Володимир Путін розв’язав неспровоковану повномасштабну агресію проти України, що призвела до смертей і руйнувань, небачених з часів Другої світової війни. Ця війна супроводжується наростаючим жорстоким придушенням політичного життя і свободи слова в самій Росії”, – йдеться у зверненні.

Зазначається, що нещодавно світ вразила загибель політичного опонента Путіна – Олексія Навального. Акцентується, що Навального раніше намагалися отруїти за допомогою хімічної зброї, проте він вижив і повернувся в Росію, де його затримали, катували в катівнях, а потім убили.



Підписанти вважають, що війна в Україні та загибель Навального стосуються не тільки РФ і України – нинішній кремлівський режим показав, що Путін являє собою пряму загрозу всьому людству.

Останні новини:  Польща продовжить захист українцям без паспорта - глава МВС

“З моменту приходу до влади 2000 року Путін систематично знищував пострадянські демократичні інститути і розпалював конфлікти в країнах колишнього СРСР. Повномасштабна агресія проти України і вбивство Олексія Навального – це переведення загрози на новий рівень, оскільки режим Путіна більше не бачить жодних обмежень під час порушення ним прав людини і міжнародних норм”, – ідеться у зверненні.



Нобелівські лауреати нагадують: жахи світових війн XX століття показали, що людство здатне уникнути самознищення лише за дотримання принципів демократії та міжнародного правового законодавства. Однак Кремль “цинічно розтоптав” ці принципи, а російський диктатор знущається зі свободи та гідності особистості.

Як зазначають автори документа, Путін перетворив Росію на “гранично мілітаризовану поліцейську” державу з найбільшим ядерним арсеналом, яка загрожує існуванню всього світу.

Останні новини:  Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні F-16

“Ми, вчені всього світу, закликаємо політичних лідерів з усією силою виступити за мир, прогрес і права людини. Як члени міжнародної наукової спільноти ми глибоко стурбовані тим, що науковому прогресу загрожують диктатори, які пригнічують інтелектуальну свободу, особливо тоді, коли глобальна співпраця є настільки важливою на тлі пандемій, зміни клімату та екзистенціальної загрози зброї масового знищення”, – заявили лауреати.

Вони закликали світових лідерів відмовитися від будь-яких ілюзій щодо Путіна і його режиму, зокрема, від спроб його “умиротворення”, оскільки така практика веде до подальших злочинів проти людяності. Нобелівські лауреати акцентують, що жодні тимчасові вигоди не можуть виправдати злочинів, подібних до “Мюнхена-1938”.

Вони закликають суттєво збільшити допомогу Україні, яка має перемогти, а не просто “не програти”.

“Своєчасна допомога українцям скоротить втрати людських життів і допоможе вигнати агресора з їхньої землі. Невдачі Путіна під час військової агресії будуть сприйняті як моральна перемога мільйонами росіян, зміцнять їхні надії на демократичне майбутнє і мобілізують антивоєнний рух”, – сказано у зверненні.

Останні новини:  Росія поновила доставку нафти до Індії підсанкційним Совкомфлотом

Звернення підписали 39 Нобелівських лауреатів, вони закликають світову спільноту об’єднатися, щоб захистити політв’язнів, підтримати антипутінські організації, зокрема незалежні російські ЗМІ, тощо.

Україні пророкують критичну фазу у війні

Нагадаємо, західні ЗМІ вважають, що повномасштабна війна в Україні проти Росії триває, і якщо західні країни швидко не нададуть Києву набагато більше зброї, то на українську державу чекає “критична фаза” до вересня.

Зазначається, що у 2024 році в України немає перспектив для повернення територій, захоплених РФ. Ба більше, передбачається, що варто очікувати нових наступів ворога, і “будуть нові територіальні втрати”.


uapress.kyiv.ua