Чехія отримує компенсацію за підтримку України танками Leopard 2

29.03.2024   07:50    839

Чехія оголосила про плани значного розширення свого парку танків Leopard, повідомив в соц. мережі X Даниїл Богемський. Під час останнього засідання Палати депутатів Комісії з питань оборони Чехії було підтверджено, що Чеська Республіка має на меті закупити загалом 76 танків Leopard 2A8, включаючи допоміжні версії. Крім того, країна отримає ще 28 танків Leopard 2A4 та 2 броньовані евакуаційні машини Buffel (ARV), половина з яких була оплачена, а друга половина буде отримана в подарунок.


Подробиці

Цей крок означає значне розширення порівняно з попередніми придбаннями. 21 грудня 2022 року Міністерство оборони Чехії повідомило про прибуття першого основного бойового танку Leopard 2A4, як частина пожертвування, яка узгоджена з Німеччиною в травні 2022 року. Пожертвування, загалом 14 танків, призначалося для 73-го танкового батальйону чеської армії.



У лютому 2024 року Чехія розпочала нові переговори з Німеччиною, вимагаючи додатково 15 танків Leopard 2A4 у подарунок. Цей жест став компенсацією за підтримку чеськими військовими України, підкреслюючи активну роль Чехії в питаннях європейської оборони. Крім того, Чеська Республіка висловила зацікавленість у придбанні ще 15 танків безпосередньо у німецької оборонної промисловості, демонструючи тверду прихильність посиленню свого військового потенціалу.



Придбання цих вдосконалених танків Leopard 2, відомих своєю вогневою міццю, захистом і мобільністю, є суттєвим підвищенням можливостей збройних сил Чехії. Варіант танку Leopard 2A8, зокрема, є одним із найсучасніших і найефективніших основних бойових танків у всьому світі, який пропонує покращені характеристики порівняно зі своїми попередниками. Використання цих танків не тільки посилить оперативні можливості чеської армії, але й означає поглиблення оборонної співпраці між Чеською Республікою та Німеччиною.

Останні новини:  У Китаї заявили про ризики ескалації війни в Україні

Leopard 2A4, розроблений Німеччиною як удосконалена ітерація серії основних бойових танків Leopard, вперше надійшов на озброєння в середині 1980-х років, знаменуючи значний крок вперед у броньованих військових технологіях. Ця модель, яка представляла собою кульмінацію удосконалень початкового дизайну Leopard 2 протягом 1970-х і початку 1980-х років, характеризувалася міцним броньовим захистом, включно з передовими композитними матеріалами, і своєю вогневою міццю, оснащеною грізною 120-мм гладкоствольною гарматою, здатною вражати цілі на значних відстанях з високою точністю.

Останні новини:  У Фінляндії на кордоні з РФ вандали зрізали прапор України

Крім того, Leopard 2A4 відрізнявся підвищеною мобільністю завдяки потужному двигуну та складній системі підвіски, що зробило його одним із найбоєздатніших основних бойових танків свого часу. Його конструкція була зосереджена на безпеці екіпажу, вогневій потужності та мобільності, встановлюючи високий стандарт для подальших розробок танків у всьому світі.

Leopard 2A8 представляє останній прогрес у серії основних бойових танків Leopard 2, лінії, що славиться своєю технологічною витонченістю та можливостями на полі бою. Вироблений німецькими компаніями Krauss-Maffei Wegmann (KMW) і Rheinmetall, Leopard 2A8 є еволюцією Leopard 2A7, що включає найсучасніші системи броньового захисту, які містять останнє покоління багатошарової броні.

Останні новини:  Греція модернізувала застарілі основні бойові танки Leopard 1А5, які є на озброєнні ЗСУ

Leopard 2A8 озброєний 120-мм гладкоствольною гарматою, а для покращення оборонних можливостей він інтегрує систему активного захисту Trophy (EuroTrophy), яка розроблена для виявлення та нейтралізації загроз, що надходять, перш ніж вони зможуть вразити танк. Оснащений потужним двигуном потужністю 1600 кінських сил, Leopard 2A8 може похвалитися надзвичайною мобільністю для автомобіля такого розміру та рівня захисту броні, а також розширеними бойовими можливостями, які роблять його вагомим активом на сучасному полі бою.


wheel-news.com